Eveline Druncks

Digital Business Strategist & Coach

Een brief aan mijn perfectionisme

Persoonlijke OntwikkelingEveline DruncksComment

Beste perfectionisme,

Ik wilde graag goed voor de dag komen. Laten zien dat ik niet ‘zomaar wat doe’. Perfect(ionisme) leek de nieuwe norm geworden te zijn. Niet omdat anderen veel van mij verwachten, maar omdat jij mij liet denken dat het zo is.

Jij hebt voor mij meer kapot gemaakt dan me lief is. Helaas kan ik je niet wegstoppen of negeren. Maar ik ben me nu wel bewust van wie je bent en wat je doet. Sinds die bewustwording kan ik beter met je omgaan en voel ik me een succesvollere ondernemer en een beter mens.

brief-aan-mijn-perfectionisme-blog.png

Mijn ervaring met perfectionisme

Bij mijn studie HBO ICT&Media Design kreeg ik na mijn eerste leerjaar geen tentamens meer. De punten werden gebaseerd op assessments, gezamenlijke projecten en individuele portfolio's. Niet beoordeeld worden volgens een meetlat bracht voor mij een enorme druk met zich mee. Het verschil tussen een 3 en een 6 was mij volstrekt onduidelijk, daarom ging ik voor de zekerheid altijd voor een 9. Niet alleen omdat ik goede cijfers wilde halen, maar omdat ik van jou moest bewijzen dat ik de moeite waard ben om mee om te gaan. Jij was er altijd om me verder te pushen dan ik eigenlijk wilde.

Met mijn bijbaan was het het niet anders. Ik had een contract van 8 uur per week, maar ik werkte er minimaal 16 en had uitschieters naar 24 uur per week. Omdat jij me bang maakte dat anderen me anders als onervaren, luie student zouden in plaats van als volwaardige collega zouden zien.

Naast school en een bijbaan bleef er weinig ruimte over voor mijzelf of een sociaal leven. Op dat moment liet jij me denken dat ik dat ik goed bezig was, want ik gaf alles wat ik had.

Na mijn afstuderen ging ik direct fulltime aan het werk, waar ik weer alleen bezig was om jou tevreden te stellen. Maar hoe hard ik ook werkte, hoe weinig ik mijn vrienden ook zag, hoe vaak ik ook huilde omdat ik het gevoel had dat ik niet meer kon. Jij was nooit tevreden

Jij verdraaide de waarheid

Je liet me denken dat ik standaard niets waard was en dat ik het tegendeel moest bewijzen.
Je zorgde ervoor dat ik dingen niet kon loslaten.
Je bracht me in twijfel, zodat ik tot diep in de nacht doorwerkte aan schoolopdrachten of mijn baan.
Soms bracht je me zelfs in twijfel nog voordat ik begonnen was, waardoor je me bang maakte om te beginnen. Het had toch geen zin, want het zou nooit mooi, goed, groot of goed genoeg zijn.

Je maakte me wijs dat ik overal bang voor moest zijn. Vooral voor de mening van vrienden, familie, collega’s, docenten, studenten, mensen op straat en mensen online. Of het nou bekende waren of niet, iedereen kon wat van me vinden en de enige manier waarop ze allemaal tevreden kon stellen was door zo goed mogelijk naar jou te luisteren.

Ik werd bang. Bang dat ik niet genoeg was, bang om naar school te gaan, bang om aan het werk te gaan, bang om dingen op te leveren, bang om familie en vrienden te vertellen hoe het écht met me ging, bang om te delen en bang om spontane dingen te doen.

En toen besloot ik dat het niet allemaal om jou ging.

Het draait niet meer om jou, maar om mij

Je bent er altijd voor mij geweest, waardoor ik het onbewust moeilijk vind om afscheid te nemen. Maar het lukt me steeds beter, omdat ik twee belangrijke dingen doe.

 1. Ik ben liever voor mijzelf
  Jij bepaalt niet meer wanneer ik heb gefaald of wanneer ik iets goed doe. Ik laat me niet meer door jou afstraffen.

 2. Ik luister naar wat ík wil
  De belangrijkste persoon in mijn leven ben ik. Als ik beter voor mezelf zorg, ben ik liever voor de mensen om me heen. Dat maakt me een fijner persoon om mee om te gaan en een betere ondernemer om mee samen te werken.

 3. Ik stel me kwetsbaarder op
  Voorheen wilde ik altijd het perfecte plaatje laten zien, maar ik probeer me kwetsbaarder op te stellen. Ik ga onzekerheden niet altijd uit de weg, ik neem vaker risico's en ik spreek mijn emoties uit. Dat is spannend, maar brengt me veel meer mooie dingen dan jij me ooit zou kunnen brengen. 

Het zal nog even duren voordat ik van je af ben, maar ik hoop dat er op een dag niet meer dan een echo van jouw nare geschreeuw overblijft.

Om af te sluiten

Dit artikel heb ik geschreven omdat ik vind dat perfectionisme niet iets is om trots op te zijn. Het is ook niets om je voor te schamen. Door te (h)erkennen wat er aan de hand is, kun je eraan werken en lekkerder in je vel komen zitten.

 


 

Heb je behoefte om met me te sparren?
Bijvoorbeeld over perfectionisme, kwetsbaar opstellen en talent in jouw (eigen) bedrijf en/of dagelijkse leven toe te passen? Neem dan contact met me op!

 

Een andere kijk op talent

Persoonlijke OntwikkelingEveline DruncksComment

Tot een paar jaar geleden zag ik talent als een vaardigheid die iemand bezit. De mensen die een talenknobbel hebben, realistisch kunnen tekenen of een olympische medaille winnen. Dat waren in mijn ogen pas échte talenten. Door deze lege definitie van talent voelde ik me talentloos.

Totdat ik door een collega een nieuwe kijk op talent kreeg. In mijn bedrijf maak ik nu bewuster gebruik van mijn talent en dat zorgt ervoor dat ik authentieker ben en meer plezier in mijn werk heb. Met dit artikel deel ik een stukje persoonlijke ervaring en handvatten hoe jij de eerste stappen naar jouw talent ontdekking kunt zetten. 
 

een andere kijk op talent.png

 

Mijn persoonlijke ervaring met talent

Op de middelbare school waren mijn cijfers laag, sporten was niet mijn ding en ik blonk niet uit in hobby’s of andere activiteiten. Ik voelde me vaak waardeloos, vooral toen ik door een hele hoop omstandigheden zakte voor mijn eindexamen. Pas in het derde jaar van het HBO merkte ik dat ik goed was in dingen die docenten zelden tot nooit in cijfers uitdrukken, zoals helder presenteren, moeilijke stof eenvoudig uitleggen en de brug slaan tussen ICT en andere vakgebieden. Ik merkte dat mijn zelfvertrouwen groeide als ik deze vaardigheden vaker kon inzetten. Achteraf gezien was dit een opstapje naar talent en talentontwikkeling.

In mijn examenjaar kwam ik tijdens mijn bijbaan door een collega in aanraking met een andere talentdefinitie. Er ging een deur voor mij open! Talent is namelijk geen vaardigheid, maar iets wat je van nature doet. Anders verwoord: Je hebt geen talent, je bent een talent.

 

Het nut van het herkennen en erkennen van jouw talent - en dat van anderen

Welke mensen hebben het meeste impact op jouw gemaakt in de afgelopen weken of zelfs in je hele leven? Neem een heel kort moment om er een paar voor je te zien. 

De kans is groot dat deze mensen iets bijzonders hebben. Noem het mensen die ‘authentiek overkomen’, ‘in hun kracht staan’ of mensen die gebruik maken van hun talent.

Een talent is een aanvulling op de vaardigheden die je beheerst. Door momenten waar talent bij jouzelf en anderen tot zijn recht komt te herkennen en erkennen, kost het minder moeite om authentiek te zijn; om van betekenis en meerwaarde te zijn voor jezelf en anderen; om in jouw waarde te staan en te zeggen ‘dit ben ik, en het maakt niet uit wat jij ervan vindt, want ik mag er zijn!’

Ook kun je jouw talent (passie/authenticiteit) inzetten als professional, zodat je vol zelfvertrouwen aan de slag kunt. Want als jij in jouw kracht staat en de klusjesman in zijn kracht en de boekhouder in haar kracht en [insert Oprah deelt-auto’s-uit-stem] iedereen in zijn kracht staaaaaat  maken we de wereld een beetje beter ;)

Toen ik nog ICT studeerde ging de spoelbak van ons toilet kapot. Na een mailtje naar de woningbouw stond de klusjesman op de stoep. We raakte aan de praat en hij vertelde dat hij in de IT gewerkt heeft. Ik vroeg hoe hij van IT professional bij klusjesman terecht is gekomen. ‘Ik nam ontslag omdat ik geen voldoening haalde uit het werk. Dit vind ik veel leuker’, vertelde hij met een lach op zijn gezicht. ‘Het kost me maar een klein beetje moeite om de hele dag mensen gelukkig te maken en daar word ik dan weer gelukkig van. Dit werk zie ik mezelf wel doen tot ik 70 ben!’. Nadat hij de spoelbak had vervangen, fixte hij meteen wat andere mankementjes in huis en liep hij letterlijk fluitend naar buiten. 
Als ik maar half zo authentiek overkom als hij in dat wat ik doe, dan ben ik súper authentiek.

 

Waarom het moeilijk is om jouw talent te ontdekken

Talent is dat laagje dat je onbewust en van nature over jouw handelingen wikkelt. Dat het onbewust gaat is de kracht, maar ook het ‘gevaar’ van talent: De kans is groot dat jij je niet bewust bent van jouw talent en dat maakt het moeilijk om jouw talent te herkennen en in woorden uit te drukken. 

 

Hoe ontdek je jouw talent en hoe ontwikkel je het?

Het herkennen van talent is als een spier die je traint. Wanneer je leert hoe je dit onder woorden brengt, kun je het ook erkennen. Je kunt anderen er bewust van maken, zodat ze zich er bewust van worden en het vaker kunnen inzetten. 

Terug naar de mensen die een impact op jou hebben gemaakt. Van welke mensen geniet je? Bij wie zou je het liefst in de aura kruipen omdat ze zo’n fijne energie bij zich dragen?

 1. Ga bij jezelf na: In welke situaties draag je verantwoordelijkheid? Wat ging daar goed, wat ging er minder goed? Waar ging jouw energie van stromen en waar lekte er energie weg? Waar haal jij voldoening uit? Kun je een moment aanduiden waarop je het gevoel had 'dit is wie ik écht ben' (dat kan iets groots zijn, maar de waarde zit hem juist in het benoemen van alledaagse dingen). 
  In welke situatie ben je samen met iemand anders geweest en week jouw natuurlijke reactie af van de reactie die anderen hadden op exact dezelfde situatie? 

 2. Doe het niet alleen! Vraag aan anderen wanneer zij vinden dat jij authentiek bent. In welke situaties kom je voor anderen op? En hoe doe je dat? Wanneer straal je? Waar kom jij ultiem tot je recht? Wanneer geniet je moeder het meest van je? En je vader? Waar haal jij voldoening uit?

 3. Welke patronen worden er zichtbaar uit wat je zelf noemt, wat jouw vrienden zeggen en wat jouw familie zegt? En hoe zorg je ervoor dat deze patronen zich vaker kunnen voordoen?

 

Om af te sluiten

Wanneer ik met klanten werk maak ik ze bewust van deze talentdefinitie, omdat het mij heeft geholpen om meer betekenis aan mijn eigen leven te geven en aan de slag te gaan met vragen als 'wat maakt mij uniek?' en 'wat maakt mij authentiek'. 

Ik hoop dat je met dit artikel de eerste stappen kunt zetten naar het (h)erkennen van jouw talenten. De volgende stap is deze unieke waarden inzetten in jouw professionele én privé leven.

 

 

5 x online strategie - zonder bloggen

Online businessEveline DruncksComment

Bloggen kan een enorm krachtig middel zijn om potentiële klanten te vinden en binden aan jouw bedrijf. Er zitten veel voordelen aan het regelmatig publiceren van waardevolle artikelen, maar als jij een van de vele ondernemers bent die niet aan het blog-circus mee wilt doen, dan lees je in dit artikel hoe het anders kan. 

online-strategieen-zonder-bloggen.png

De afgelopen jaren zijn blogs als paddestoelen uit de grond geschoten. Bloggen kan op veel verschillende manieren: Hobby of (semi-)professioneel, parttime of fulltime en als hoofdzaak of als onderdeel van een strategie. En ondanks de vele voordelen die bloggen met zich meebrengt, snap ik heel goed dat je liever niet blogt. Al is het alleen maar omdat goed schrijven veel tijd en geduld kost. Gelukkig zijn er meer manieren om jouw potentiële klanten te laten wat je voor ze kunt betekenen en wie je bent.

 

5 manieren om online zichtbaar en/of vindbaar te zijn zonder blog


 

1. Een pakkende website

Met een pakkende website reserveer jij jouw eigen stukje internet. Je kunt jouw klanten laten zien dat je ze begrijpt en dat jouw dienst of product de perfecte match is.

Waar je op moet letten bij een jouw website

 • De vindbaarheid
  Om beter gevonden te worden via zoekmachines als Google en Bing moet je jouw website optimaliseren. Voor meer informatie, lees dan mijn artikel ‘7 quick wins voor zoekmachine optimalisatie
   
 • De balans tussen de klant en jouw expertise
  Het draait om de website niet om jou, maar om de klant. Het is de kunst om het zo min mogelijk over jezelf te hebben, maar wel te laten zien dat je een expert ben in jouw vakgebied. Dit kan bijvoorbeeld met testimonials, diploma’s of een portfolio.

 

2. Social Media

Wanneer je weet waar jouw potentiële klanten zich bevinden, kun jij je daar ook begeven. Met de juiste strategie kun je jouw expertise tonen, kennis delen, klanten vinden en klanten binden.

Waar je op moet letten bij social media

 • Kies het juiste platform
  Functionaliteiten van de verschillende social media kanalen lijken steeds meer in elkaar over te vloeien, maar er is nog steeds een verschil in het gebruik van social media.
  Facebook is het manusjevanalles, Twitter is vluchtig, Instagrammers verwachten zeer hoge kwaliteit visueel materiaal en Snapchat is vooral populair onder vloggers.
 • De grillen van de commerciële mediabazen
  Wekelijks zijn er berichten waarin staat dat algoritmes van social media kanalen veranderen. Instagram met zijn niet-chronologische tijdlijn, Facebook die minder berichten van bedrijven laat zien en Snapchat die opeens de navigatie veranderd. Wanneer jij met jouw inkomsten afhankelijk bent van één platform, kan een verandering in het algoritme een flinke deuk in jouw inkomsten betekenen.

 

3. Email marketing

Met email marketing kun je jouw abonnees één keer per week, maand of kwartaal van updates voorzien. Deel jouw kennis en ervaring, zet klanten in de spotlight, lanceer nieuwe producten en/of laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Je bent bij email marketing niet overgeleverd aan de grillen van een commercieel platform dat zo veel mogelijk advertentie inkomsten najaagt.

Waar je rekening mee moet houden bij email marketing

 • Houd je aan de wet!
  In Europa mag je niet zomaar emailadressen aan lijst met nieuwsbriefontvangers toevoegen. Een abonnee moet zich eerst aanmelden via een zogenaamde ‘dubbele opt-in’. Het is je misschien zelf opgevallen toen je je inschreef voor een nieuwsbrief: Je geeft je email adres op, dan krijg je een mailtje waar je moet bevestigen dat je aan de lijst toegevoegd mag worden.

 

4. Audio/Video content

Heb je alleen een hekel aan schrijven, maar wil je jouw kennis en ervaring wel wereldkundig maken? Dan is het delen van video content misschien iets voor jou.

Waar je rekening mee moet houden bij het produceren en publiceren van video en/of audio content

 • Kiezen: Video als middel of als doel
  Audio/video inzetten als middel houdt in dat je de bezoeker direct of indirect probeert te overtuigen om zaken met jou te doen.
  Je kunt audio/video ook inzetten als doel op zich, bijvoorbeeld wanneer je jouw geld verdiend met advertentie inkomsten of samenwerkingen met bedrijven.
  Het is belangrijk dat je een keuze maakt, omdat het niet professioneel over komt als jouw publiek een reclame moet kijken of luisteren bij de promotie over jouw eigen bedrijf.

  Om toch een blog als voorbeeld te nemen: Mijn blog is en middel om kennis en praktische tips te delen zodat de lezer zelf aan de slag kan én mijn werkwijze leert kennen. Willen ze een advies op maat, dan kunnen ze contact met mij opnemen voor een samenwerking.
  Ik heb geen advertenties op mijn website, omdat bezoekers dan misschien geïnteresseerd raken in het product van de adverteerder en vergeten om met mij samen te werken.
 • De focus op video of audio
  Afhankelijk van wat jouw doelen zijn, kun je de focus op video of audio legggen.
  Podcasts worden steeds populairder. Je kunt een podcast luisteren tijdens bezigheden zoals opstaan, schoonmaken, rijden, sporten etc. Door jouw kennis in een podcast te gieten kunnen jouw luisteraars kennis opdoen zonder tijd te verliezen.
  Video kost meer werk, maar je maakt het de bezoeker wel makkelijker om over te gaan tot actie, omdat je linkjes in (of onder) je video kunt verwerken.

 

5. Referral marketing

Een positieve klantervaring delen is de beste marketing die je je kunt wensen. Jouw klanten kunnen jouw ambassadeurs worden. Door ze eventueel financieel te stimuleren is de kans dat zij het werk voor jou doen nog groter. Spreek bijvoorbeeld af dat ze een percentage van de opbrengst krijgen wanneer een doorverwezen klant de doorverwijzing doet.

Waar je op moet letten bij referral marketing

 • Op goed vertrouwen of met een platform
  Je kunt zelf afspraken maken met de mensen die jouw bedrijf gaan promoten en uitbetalen op goed vertrouwen. Wanneer je meerdere promoters en/of producten hebt, kun je de hulp inschakelen van gespecialiseerde bureaus. 

 

Waar je altijd rekening mee moet houden

In de wondere wereld van online marketing zijn er een aantal punten waar je altijd rekening mee moet houden

 • Interactie is belangrijker dan cijfers
  Een account of email lijst met een miljoen abonnees kan minder waard zijn dan een account of lijst met maar duizend volgers. Het gaat om de interactie (en verkopen) die met jouw volgers hebt. Laat je ook niet verleiden om fake volgers te kopen, want hier haal je niet meer verkopen mee.
   
 • Wees consequent (let op: is niet hetzelfde als frequent!)
  Als je jouw (digitale) marketing goed wilt aanpakken, moet je consequent updates plaatsen. Daarmee bedoel ik dat je regelmatig en met dezelfde kwaliteit jouw volgers op de hoogte stelt van the latest and greatest. Updates plaatsen alleen om te plaatsen loont vrijwel nooit.
   
 • Houd je aan de regels
  Wanneer je gebruik maakt van een platform heb je te maken met de richtlijnen. Wist je bijvoorbeeld dat je volgens de Facebook richtlijnen eigenlijk geen like, share and win acties mag houden? En dat je account op YouTube geblokkeerd kan worden wanneer je muziek gebruikt die niet rechtenvrij is?
 • Nederlandse en Europese wetten
  Wanneer je werkt met klantdata heb je te maken met Nederlandse en Europese regels en wetgeving. Je mag niet zomaar een bedrijf bellen om ze een verkoopaanbod te doen, zelfs niet wanneer hun gegevens online beschikbaar zijn. Er zijn bedrijven die klantgegevens doorverkopen, dit is een grijs gebied. En houd er rekening mee dat je naast wetgeving ook rekening kunt houden met ethiek.

 

Een marketing strategie opstellen

De 5 bovengenoemde punten zijn opzichzelfstaande middelen die goed samengevoegd kunnen worden tot een overkoepelende strategie. De onderstaande stappen helpen je daar een eind mee op weg. 

 1. Stel doelen op
  Begin met het opstellen van doelen die je wilt bereiken, zodat je weet waar je naartoe werkt. Stel je doel SMART op: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

 2. Breng op basis van de doelgroep de middelen en kanalen in kaart
  Op basis van jouw doelgroep kun je middelen en kanalen in kaart brengen. Zorg ervoor dat jij daar bent waar jouw doelgroep op zoek gaat naar de oplossing voor zijn probleem. Lees ook mijn blog over het opstellen en toepassen van een doelgroep.

 3. Stel een marketing kalender op
  Nu je weet waar je jouw doelgroep kunt vinden, is het tijd om concreet te worden. Plan voor de komende periode in op welke dagen je wat voor bericht gaat delen om te waarborgen dat je consequent berichten deelt. Houd een paar algemene berichten achter de hand die niet tijd-gebonden zijn.
  Tip: Maak gebruik van een inhaakkalender

 4. Monitor jouw doelen
  Houd in de gaten of je jouw opgestelde doelen behaalt zodat je kunt bijsturen waar nodig.


 

Hulp nodig met jouw online zichtbaarheid/vindbaarheid?

In één sessie help ik je om de middelen en mogelijkheden te bekijken en geef ik tips die je kunt gebruiken om jouw online marketing strategie op te stellen. 

Liever meer hulp? Dan starten we een traject waarbij ik je begeleid met het opzetten en uitvoeren van een complete marketing/communicatie strategie!

 

 

 

Wanneer voel jij je succesvol?

Persoonlijke OntwikkelingEveline DruncksComment

Met mijn onderneming heb ik het geluk dat ik klanten mag helpen die hetzelfde in hun werk en leven staan als ik. Door veel van onszelf in ons werk te stoppen kunnen we iedere dag aan de slag als de enige versie van onszelf, zonder masker of opsmuk. De lijn tussen werken en leven vervaagt en dat maakt het werk mooier, maar het maakt de kans dat je te veel van jezelf vraagt groter. Daarom deel ik wat ik zelf onder succes versta en geef ik je vragen waarmee je jouw eigen beeld van succes concreet kunt maken. 

wanneer-voel-jij-je-succesvol.png

 

Wat is succes?

Succes is volgens de Van Dale een begrip waarmee je een goede afloop aanduidt. Ik ben van mening dat je ook van succes mag spreken tijdens het proces of als de afloop minder goed is dan van tevoren gehoopt. Ik pleit niet voor een ‘meedoen is belangrijker dan winnen’-mindset of dat je in je comfort zone moet blijven zitten. Wat ik je wel onder succes versta: Inzet, leren, groeien en je met enige regelmaat buiten je comfort zone te begeven.

suc·ces (het; o; meervoud: successen)

 1. goede afloop, uitkomst of uitslag: succes hebben; iem. succes wensen
 2. iets dat goed afloopt: het optreden was een groot succes

 

Begin met realistische verwachtingen van jezelf

Nadat ik het werknemersleven inruilde voor het ondernemersleven, dacht ik dat ein·de·lijk kon vlammen. Geen koffie- of weekendpraatjes, geen vragen, geroezemoes of andere afleiding. Mijn to-do lijst baseerde ik op een 8-urige werkdag en aangezien ik niet meer hoefde te reizen, dacht ik dat ik die tijd mooi in het huishouden kon investeren. 

Fout. 

Zonder reizen, koffiepraatjes en afleiding kreeg ik net zo veel gedaan als mét. Gelukkig ligt het niet helemaal aan mij. Uit onderzoek naar productiviteit in werkuren is gebleken dat meer werken niet gelijk staat aan meer gedaan krijgen. Mijn verwachting bleek totaal niet realistisch te zijn, waardoor ik me niet succesvol voelde over mijn eigen bedrijf. Door een stukje verwachtingsmanagement naar mezelf haal ik meer plezier uit een werkdag, -week en -maand. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om je bewust te worden van de onrealistische verwachtingen die je van jezelf hebt. 

 • Wat moet jij allemaal van jezelf?
  Bijvoorbeeld: Werken, douchen, sporten, gezond eten klaarmaken, vrienden zien, hond uitlaten, schoonmaken, nieuws bijhouden, podcast luisteren, social media controleren, emails beantwoorden, iets nieuws leren, hobby's, familie bezoeken etc.
   
 • Wat denk je dat jij allemaal moet van jouw omgeving?
  Bijvoorbeeld: De tuin bijhouden, nette kleding aantrekken, 
   
 • Kun je alles wat je hebt opgeschreven op één dag af krijgen (of zelfs in één week)?

Let erop dat je alle antwoorden concreet maakt. Emoties en beelden in je hoofd zijn onbetrouwbaar omdat ze afhankelijk zijn van de context waarin je je bevindt. Schrijf je antwoorden op of bespreek ze met iemand die je kent. Echte verandering vergt actie! 

 

Ontdek wat succes voor jou betekent

Je kunt je meten aan wat andere ondernemers doen of wat jij denkt dat de maatschappij van jou verwacht, maar je kunt ook jouw eigen definitie van succes opstellen. Eerder had ik het er al over dat ik succes anders definieer dan hoe het bijvoorbeeld in de Van Dale staat. Voor mij is succes doen wat er moet + iets waarvan ik groei. Wat ik moet doen is het werk voor klanten. Groei vind ik in ontwikkeling en dat verschilt van dag tot dag. Nieuwe dingen leren, buiten mijn comfort zone stappen en sporten vallen voor mij onder groei. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wat succes voor jou betekent: 

 • Waar verlang je naar op professioneel vlak?
 • Waar verlang je naar op persoonlijk vlak?
 • Waar krijg jij een succesgevoel van?

 

Geef jezelf toestemming om het op jouw manier te doen

Een belangrijk onderdeel van ondernemerschap is vanzelfsprekend het vinden en binden van klanten. Minstens net zo belangrijk voor mij is de manier waarop ik de werkzaamheden uitvoer. Dat wil ik namelijk doen op mijn manier. De mensen in jouw omgeving staan vast klaar met goedbedoelde adviezen, maar als jij je werkzaamheden ook op jouw manier wilt doen moet je wel een idee hebben van het verschil tussen wat jij wilt en wat anderen van jouw verwachten.

Vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen hoe je op jouw manier onderneemt:

 • Zoek de verschillen: 
  • Zit er een verschil tussen wat je doet en je wilt?
  • Zit er een verschil tussen wat je doet en wat je zou moeten doen om een succesgevoel te ervaren?
 • Welke factoren in jouw omgeving zorgen ervoor dat er een verschil zit tussen wat je doet en wat je zou willen of moeten doen?
 • Hoe kun je jouw handelen aanpassen zodat er een balans komt tussen wat je doet, wat je wilt en wat je zou moeten doen?

 

Je hoeft het niet alleen te doen

De zoektocht naar je succesvoller voelen in jouw werk en leven is moeilijk en misschien zelfs een beetje spannend. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, sterker nog: Ik raad aan dat je het niet alleen doet! Houd er rekening mee dat anderen niet zomaar begrijpen wat je bedoelt of dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Heb je ruimte nodig? Vraag het! Heb je steun nodig? Zoek het! Een eerlijk gesprek over jouw worstelingen en groei is een vorm van reflectie die je kan helpen om je meer bewust te leven en ondernemen. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om je meer bewust te worden van jouw omgeving:

 • Heb je mensen in jouw omgeving met wie je jouw lessen, fouten of groei kunt delen?
 • Weten deze mensen van de dingen die er spelen, zodat ze je kunnen helpen?
 • Heb je online communities met gelijkgestemden waar je jouw lessen, fouten of groei kunt delen? 

 

Om af te sluiten

Met dit artikel hoop ik dat je de eerste stappen kunt zetten naar een leven waar je vaker succes kan en mag voelen; dat de scheidingslijn tussen leven en werken vervaagt als je dat zelf zou willen en dat je hulp vraagt in jouw omgeving zodat je jouw reis naar meer succes niet alleen uitvoert. En vergeet jouw successen niet te vieren op de manier waarop jij je succesvol voelt. 


 

Hulp nodig om je
succesvoller te voelen
in jouw onderneming?

In een coaching traject kunnen we samen werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en help ik je om doelen te behalen die jouw bedrijf op een hoger niveau tillen. 

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan via de contactpagina