Doelen voor je website opstellen en monitoren

 

Sommige ondernemers willen (of hebben) een website nog vóór ze doelen voor hun website hebben opgesteld. Zonde van de investering in tijd en/of geld. Een website zou een middel moeten zijn en geen doel op zich. Lees in dit artikel hoe je heldere websitedoelen opstelt waarmee jij of je webdeveloper meteen aan de slag kunnen om een website te ontwikkelen die ondersteunt in jouw bedrijfsvoering.

Wanneer mensen aan mij vragen of ik een website kan bouwen, is het eerste wat ik wil weten: Wat is het doel van jouw website?
De meesten antwoorden liggen tussen: ‘Online zichtbaar zijn’ en ‘online gevonden worden’. Een website als doel op zich vormt in mijn ogen geen solide basis om een website op te bouwen. Een sociale media pagina kan bijvoorbeeld óók zorgen voor online zichtbaarheid en vindbaarheid. Dus waarom een website?

website-doelen-opstellen-monitoren.png

Een website moet ondersteunen in de bedrijfsvoering, zodat bedrijfsdoelen behaald worden. Het is een marketing middel dat met de juiste strategie geld oplevert.

 

Begin met bedrijfsdoelen concreet maken

Let's get down to business! Om ervoor te zorgen dat een website kan ondersteunen in jouw bedrijfsvoering, moet je jouw bedrijfsdoelen zo concreet mogelijk maken. 

Mijn bedrijfsdoelen als voorbeeld

 1. Ondernemers en MKB'ers ondersteunen in het ontwikkelen van hun (digitale) marketing strategie en de bijbehorende middelen.

 2. Een minimale maandelijkse omzet draaien.

Mijn eerste bedrijfsdoel is abstract. Het is de reden dat ik mijn bedrijf ben begonnen. Mijn tweede bedrijfsdoel is heel concreet en meetbaar. Mijn omzetdoel is nu ik me in de opstartfase van mijn bedrijf bevind wat lager, maar in de loop van tijd zal mijn omzetdoel hoger worden. 

Neem de tijd om jouw bedrijfsdoelen concreet te maken (als je die nog niet hebt). Dat je ze concreet maakt wil niet zeggen dat ze nooit meer mogen veranderen, maar het voor nu dient het wel als basis om websitedoelen op te stellen. Let erop dat je ook een meetbaar doel stelt. Dit kan in omzet of winst, maar ook in aantal klanten. 

 

Voorbeelden van website hoofddoelen

Het hoofddoel van een website hoeft niet altijd het verkopen van producten te zijn. Ter inspiratie en informatie heb ik een lijst met hoofddoelen opgesteld met een korte beschrijving. 

 • Producten verkopen
  De meeste webshops verkopen producten. De macro conversie is het verkopen van een product en een micro conversie is bijvoorbeeld een product in je winkelmandje plaatsen.

 • Dienst(en) verkopen
  Het hoofddoel van mijn website is een dienst verkopen.

 • Abonnementen verkopen
  Een abonnement verkopen lijkt erg op het verkopen van producten. Een verschil: Bij een abonnement is het raadzaam om niet alleen nieuwe klanten te vinden, maar ook de huidige klanten te binden, zodat abonnementhouders blijven.

 • Afspraken (laten) boeken
  Wanneer je jouw klanten afspraken wil laten boeken, moet er een boekingsmodule op de website beschikbaar zijn. Met sommige modules is het mogelijk om klanten van tevoren te laten betalen.

 • Leads verzamelen
  Een lead is een potentiële klant die in contact komt met jouw bedrijf, wat mogelijk leidt tot een aankoop. Meestal in de vorm van een contactformulier. Leads verzamelen is vooral handig wanneer jouw bedrijf of product nog niet live staat of wanneer je alleen maatwerk levert. Een lead kan bijvoorbeeld het aanvragen van een intake gesprek.

 • Advertentie inkomsten
  Bloggers verdienen hun geld met advertentie inkomsten. Meer bezoekers, veel interactie of veel verkopen hebben meestal invloed op de prijs die een blogger kan krijgen voor het plaatsen van een artikel of advertentie.

 • Informeren
  Er zijn websites die vooral bedoeld zijn om te informeren (en soms inspireren). Neem bijvoorbeeld Essence of Calvé. Websites die niet direct tot inkomsten leiden, maar die wel goed passen in een marketing strategie. Je kunt op beide websites namelijk wel verkooppunten vinden.

 

Algemene website (sub)doelen

Er zijn een aantal algemene website doelen die voor alle websites van toepassing zijn. De aantallen en hoeveelheden zijn altijd afhankelijk van de context van jouw bedrijf, dus pas de informatie zo goed mogelijk aan op jouw unieke situatie. 

Bezoekersaantal
Het aantal bezoekers op een website zonder enige context zegt heel weinig over het succes. Het doel is helemaal afhankelijk van jouw unieke situatie. Een lokale kapper heeft waarschijnlijk minder websitebezoekers dan een landelijke webshop, maar dat maakt de kapper niet minder succesvol. Stel op basis van een schatting doelen op die je later op basis van het werkelijke aantal kunt bijstellen.   

Vragen die je kunt beantwoorden over bezoekersaantallen op jouw website:

 • Hoe veel bezoekers wil je dagelijks/maandelijks/jaarlijks op jouw website?

 • Is de hoeveelheid bezoekers gebonden aan feestdagen of seizoenen?

 • Verwacht je (extreme) pieken of dalen in bepaalde periodes van het jaar?

Conversie
Conversie betekent 'omzetting'. Een website bezoeker converteert op het moment dat hij een belangrijke handeling uitvoert die (indirect) bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelen. Hierbij maak je onderscheid tussen een macro conversie en een micro conversie. 
Een macro conversie draagt direct bij aan een bedrijfsdoel, bijvoorbeeld het aanschaffen van een product of het boeken van een afspraak. 
Een micro conversie draagt indirect bij aan een bedrijfsdoel, bijvoorbeeld het opvragen van informatie, inschrijven voor een nieuwsbrief, het bezoeken van een pagina of iets delen op social media. 

Vragen die je kunt beantwoorden over conversie op jouw website:

 • Wat is de macro conversie op jouw website?

 • Welke micro conversies dragen bij aan het behalen van macro conversies?

Conversie ratio 
Een conversie ratio is het percentage website bezoekers dat over gaat tot aanschaf van een product (of een andere handeling). Het is moeilijk om te bepalen wat een 'goede' conversie ratio is, omdat dat erg afhankelijk is van de branche en je marketing strategie. 
Net zoals bij het aantal bezoekers kun je een inschatting maken die je later op basis van het werkelijke aantal kunt bijstellen.

Vragen die je jezelf kunt stellen over de conversie ratio:

 • Hoe veel mensen moeten er converteren zodat je jouw inkomensdoel behaalt?

 • Wat is het conversie ratio gemiddelde (ook wel benchmark) van jouw branche?

 

Doelen stellen is pas het begin

Nadat je doelen hebt gesteld moet je monitoren en bijsturen waar nodig. Zelf doe ik eenvoudige monitoring met Squarespace Analytics. Als ik meer wil weten over mijn website prestaties val ik liever terug op Google Analytics. 

Op basis van de resultaten pas ik mijn marketing strategie aan, zodat ik mijn bedrijfsdoelen haal en kan blijven behalen. 

 

De nadelen van een website zonder doelen

Het opstellen van doelen voor je website kan heel spannend zijn, misschien weet je niet waar je moet beginnen of ben je bang dat je jouw opgestelde doelen niet behaalt. Er zitten ook een aantal nadelen aan een website zonder doelen. 

Te weinig conversies
Het meest vanzelfsprekende nadeel is dat je te weinig conversie behaalt op je website om je bedrijf draaiende te houden. Of het nu gaat om producten verkopen of afspraken boeken, je hebt je website niet voor niets. 

Te veel conversies
Je staat er misschien niet direct bij stil, maar een website kan ook té succesvol zijn. Iemand vertelde eens dat zijn Facebook advertentie campagne zó succesvol was, dat hij niet genoeg capaciteit had om te voorzien in de behoefte van de klant. Het gevolg was dat hij bestellingen moest annuleren en daardoor liep zijn bedrijf een deuk op.
Houd in de gaten wat je maximale capaciteit is. Als je merkt dat verkopen en boekingen te snel gaan, kun je misschien je prijzen verhogen! 

Niet de juiste doelgroep
Als je de demografische kenmerken van jouw bezoekers niet monitort, verlies je misschien je doelgroep uit het oog. De kans dat een bakker in Maastricht een halfje wit in Leeuwarden verkoopt is heel klein. Een doel kan dus toegespitst zijn op een locatie of interesse. 

Niet groeien, niet voorbereid op de lange termijn
Het is makkelijker om te groeien als je weet wat je goed doet - en wat juist niet. Maar ook als je niet de behoefte hebt om te groeien, is het doelen stellen, monitoren en bijsturen nuttig. Meer vraag naar jouw product kan je de vrijheid geven om meer geld te vragen. 

 

De volgende stap

Stop met dromen en start met doen! Ga aan de slag met de informatie en vragen uit dit artikel om de doelen van jouw bedrijf en website concreet te maken, zodat jouw website je gaat helpen om die doelen te behalen. En niet vergeten: Een website is een middel om jouw bedrijfsdoelen te behalen, geen doel op zich. 

 


 

Hulp nodig met jouw doelen?

In één sessie help ik jou om doelen op te stellen waarmee jij je website kunt (laten) verbeteren.

Liever meer hulp? Dan starten we een traject waarbij ik je begeleid met het opzetten en uitvoeren van een complete marketing/communicatie strategie!