Een doelgroep is meer dan een lijstje demografische gegevens.

 

De tijd dat we een product kopen om een eenvoudige behoefte te bevredigen ligt voor de gemiddelde koper in het verleden. Door jouw publiek te raken, het liefst daar waar woorden tekort schieten, kiezen ze voor jouw product omdat het goed voelt. Dit lukt alleen als jouw product, marketing en communicatie relevant zijn. 

Je hebt een doelgroep nodig om focus aan te brengen en een merk te ontwikkelen dat relevant is en aansluit bij de verwachting van jouw ideale klant. Het juiste product met de juiste boodschap op de juiste plaats zorgt ervoor dat potentiële klanten jouw merk vinden en zich eraan binden.

doelgroep-opstellen-toepassen.png

In dit artikel gebruik ik ‘ideale klant’ en ‘doelgroep’ door elkaar, omdat ik een doelgroep als een groep ideale klanten zie. Ik maak wel onderscheid tussen ideale klant (doelgroep), potentiële klant (consument of bedrijf die zaken wil doen, niet per se doelgroep) en klant (consument of bedrijf waarmee je al zaken doet).

 

Een doelgroep opstellen zorgt ervoor dat jij

… je onderscheidt van concurrenten
De kans is groot dat jouw product al bestaat. En dat is niet erg. Mijn product (ondernemers helpen met hun digitale marketing) bestaat ook al, maar er is meestal wel plaats voor iemand die het nét even anders doet dan de concurrent (lees: Iemand die beter aansluit bij de doelgroep).

… de juiste bezoekers aantrekt
Jouw eigen stempel op jouw merk drukken kan heel spannend zijn. Er is een mogelijkheid dat mensen zich niet aangesproken voelen, maar de mensen die zich niet aangesproken voelen zijn waarschijnlijk toch niet jouw ideale klant. In een winkelstraat zijn meestal meerdere schoenenwinkels, maar de kans is groot dat sommige winkels jou meer aanspreken dan anderen. De uitstraling van de winkel zorgt ervoor dat ze de juiste bezoeker binnen krijgen, zodat de kans op een verkoop groter is.

… een vertrouwensband opbouwt met jouw volgers
Spreek jouw doelgroep aan op hun waarden, dromen en doelen zodat ze zich aangesproken voelen en denken: ‘Dat is precies hoe ik erover denk’ of ‘Dat zou ik ook graag voor elkaar krijgen!’. Zo ben je meer dan een anoniem merk, je bouwt namelijk een vertrouwensband op met jouw volgers.

… meer focus hebt voor producten en uitingen
Een product samenstellen waarmee je jouw ideale klant zo goed mogelijk helpt is lastig, omdat je keuzes moet maken. De inhoud, prijs, vormgeving, communicatie en marketing bepaal je op basis van jouw doelgroep.

 

Hoe bepaal je jouw doelgroep?

Het moge duidelijk zijn dat een doelgroep je helpt om klanten te vinden en binden. Voordat we in de kenmerken van een doelgroep duiken, wil ik je meegeven dat een doelgroep meer is dan een setje demografische gegevens. Met het internet lijkt de wereld kleiner en anoniemer te worden, waardoor leeftijd en locatie minder belangrijk zijn.

Demografische kenmerken
Achttien woorden geleden zei ik nog dat een doelgroep méér is dan een setje demografische gegevens, dat wil niet zeggen dat demografische kenmerken niet belangrijk zijn. In sommige contexten zijn specifieke demografische gegevens onmisbaar, denk bijvoorbeeld aan een (web)winkel die alleen levert in Nederland of een drankenhandel die alleen mag verkopen aan mensen boven de 18:

Vragen die je jezelf kunt stellen om benodigde demografische kenmerken op te stellen.

 • Welke demografische kenmerken zijn vereist om rekening mee te houden?

 • Welke demografische kenmerken zijn tekenend voor jouw doelgroep?


De taal van jouw doelgroep
Bepaalde groepen hebben vaak een bepaalde manier van praten. Sommige mensen houden van informatieve, lange stukken tekst en anderen meer van grappige plaatjes. Houd de taal wel dicht bij jezelf, want het is makkelijk om te blunderen.

Vragen die je jezelf kunt stellen om de taal van de doelgroep in kaart te brengen:

 • Spreekt jouw doelgroep een taal die anders is dan ‘algemeen beschaafd Nederlands’? Bijvoorbeeld dialecten of accenten.

 • Welke afbeeldingen gebruikt jouw doelgroep?

Doelen en dromen
Doelen en dromen zijn abstracter dan demografische kenmerken en de taal van jouw doelgroep. Ze helpen je om in te spelen op gevoelens, bijvoorbeeld:  Meer zelfvertrouwen hebben in mijn eigen bedrijf, de ideale baan bemachtigen, betere sportprestaties wegzetten, de wereld rondreizen, gelukkiger zijn met minder spullen, gezonder leven of een work-life-balance vinden.

Hoe abstract sommige dromen of doelen ook kunnen zijn, specificeren kun je leren bijvoorbeeld door te visualiseren (hé, dat bekt best lekker!). Vragen die je jezelf kunt stellen om de dromen en doelen van jouw ideale klant te beschrijven:

 • Welke dromen en concrete doelen heeft jouw doelgroep die direct te maken hebben met wat jouw bedrijf aanbiedt?

 • Welke dromen en concrete doelen heeft jouw doelgroep die indirect te maken hebben met wat jouw bedrijf aanbiedt? (In de richting van lifestyle)

 • Maak voor bovenstaande punten een onderscheid tussen vier weken, vier maanden en één jaar.

De problemen
Het klinkt misschien gemeen om de problemen van jouw doelgroep in kaart te brengen, maar je bent pas écht van meerwaarde als je een probleem oplost.Het kan klein en concreet zijn ‘ik heb honger’ of iets abstracter zoals ‘niet kunnen kiezen waar ik vanavond met mijn vriendin uit eten ga’. Een probleem is een obstakel waar je een oplossing voor kunt bieden zodat jouw klant zijn doelen behaalt en dromen realiseert.

Vragen die je kunt stellen om de problemen van jouw doelgroep in kaart te brengen:

 • Welke problemen heeft de doelgroep die jouw bedrijf kan oplossen?

 • Welke problemen (of angsten) heeft jouw doelgroep die ervoor zorgen dat doelen en dromen niet gerealiseerd worden.

(Bereidheid tot) investering
Het aanschaffen van een product vergt een investering in tijd, geld en moeite. Je kunt het aller beste product ooit ontwikkelen dat alle problemen van jouw potentiële klant als sneeuw voor de zon zal doen verdwijnen, maar als hij niet bereid is te investeren houdt het op.

Er zit een groot verschil tussen ‘genoeg geld hebben’ en ‘ergens geld voor over hebben’. Een platgeslagen voorbeeld: Als je in de stad loopt met €100 vrij te besteden zonder honger, dan is de kans dat je geld over hebt voor een dagmenu van €5 heel klein. Echter als je in de stad met €5 vrij te besteden met razende trek, is de kans dat je geld over hebt voor een dagmenu van €5 veel groter.

Vragen die je jezelf kunt stellen om achter de (bereidheid tot) investering te komen:

 • Hoeveel geld heeft jouw doelgroep over voor een oplossing van zijn probleem?

 • Hoeveel tijd heeft jouw doelgroep over voor een oplossing van zijn probleem?

 • Hoeveel moeite is jouw doelgroep bereid te doen voor een oplossing van zijn probleem?

Wees daar waar jouw doelgroep is
De meest effectieve aanwezigheid bereik je door aanwezig te zijn op locaties waar jouw doelgroep op zoek gaat naar een oplossing voor zijn probleem. Voor de lange termijn is het nuttig om aanwezig te zijn voordat het probleem zich voordoet, bijvoorbeeld door aanwezigheid op netwerkborrels of sociale mediakanalen.

Vragen die je jezelf kunt stellen om relevantie locatie(s) van jouw doelgroep in kaart te brengen:

 • Waar kom je het beste in contact met jouw doelgroep?

 • Waar komt jouw doelgroep om een oplossing te vinden voor zijn problemen?

 • Maak voor beide punten onderscheid tussen fysiek en digitaal.

 

 

Niet vergeten

Je doelgroep staat niet in steen gebeiteld
Een doelgroep helpt om jouw boodschap op een bepaalde manier te uiten. Dat wil niet zeggen dat jouw doelgroep nooit meer kan veranderen. Stel jouw doelgroep bij op basis van klantervaringen, sociale media interacties en website statistieken.

Fun fact: K3 begon met met tienermeisjes als originele doelgroep. Het roer is omgegooid, omdat de liedjes bij een jonger publiek beter aansloegen.

Jouw doelgroep en jouw publiek hoeven niet hetzelfde te zijn
De doelgroep en het publiek hoeven niet altijd overeen te komen. Tussen mijn Twitter volgers en LinkedIn connecties zitten een hoop mensen die totaal niet in mijn doelgroep-plaatje passen. Ik blijf communiceren voor mijn ideale klant. Iedereen die mee wil kijken is van harte welkom, soms geven ze mijn boodschap weer door aan hun netwerk waar weer een ideale klant tussen zit! Een boodschap naar mijn publiek die terecht komt bij mijn doelgroep.

Wees niet bang om uit te sluiten
Jouw unieke manier van communiceren spreekt misschien niet iedereen aan, maar dat geeft niet. Het zou zonde zijn als je afgezwakte versie van jezelf toont, omdat je bang bent dat je volgers kwijt raakt. Zolang je jouw doelgroep optimaal bedient ben je altijd op de goede weg!

Je kunt meerdere doelgroepen hebben
De kans dat je al jouw klanten in één hokje kunt stoppen is vrij klein. Stel meerdere doelgroepen op en pas jouw boodschap, kanaal of tone-of-voice aan op basis van het profiel zodat al jouw potentiële klanten zich gehoord en geholpen voelen. 

 

De doelgroep is in kaart gebracht, wat is de volgende stap?

 1. Jouw product samenstellen of aanpassen
  Nu je jouw doelgroep hebt afgebakend, kun je jouw product gaan samenstellen of aanpassen. Zorg ervoor dat je méér verkoopt dan alleen jouw product.Laat zien dat je begrijpt met welke problemen jouw potentiële klant zit, dat jij de oplossing hebt en welke transformatie zij door gaan maken!

 2. De prijs van het product opstellen of bijstellen
  In dit artikel komt de prijs heel oppervlakkig aan bod. Het is belangrijk dat jij een eerlijke prijs vraagt voor jouw product. Ondernemers vragen eerder een te lage prijs dan een te hoge prijs. Staat jouw prijs in verhouding met de tijd die jij zelf investeert en het resultaat dat het oplevert voor de klant?

 3. Content marketing
  Laat jouw netwerk (of publiek waar hopelijk jouw doelgroep bij zit) zien dat jij de geschiktste persoon bent om het probleem op te lossen, omdat jij ervoor kunt zorgen dat alle doelen en dromen gerealiseerd worden met jouw product. Dit kan bijvoorbeeld met social media posts, blogartikelen, nieuwsbrieven en netwerkborrels.

 4. Adverteren
  Naast contentmarketing kun je de kennis van de doelgroep ook toepassing in advertenties. Zorg ervoor dat je jouw boodschap brengt waar jouw doelgroep opzoek gaat naar een oplossing voor hun probleem.

 

Aan de slag! 

Een doelgroep vormt de basis van jouw product en uitingen. Laat jouw potentiële klant zien dat je zijn problemen begrijpt en dat jouw product een passende oplossing biedt waarmee doelen en dromen gerealiseerd worden.


 

Hulp nodig om jouw doelgroep concreet te maken?

In één sessie help ik je om een doelgroep op te stellen waarmee jij je marketing en communicatie op een hoger niveau brengt en geef ik tips over de toepassing. 

Liever meer hulp? Dan starten we een traject waarbij ik je begeleid met het opzetten en uitvoeren van een complete marketing/communicatie strategie!