Het verschil tussen geluk en succes

 

Geluk is maakbaar. Dat heb ik altijd geloofd en dat geloof ik, nadat ik me een jaar heb ondergedompeld in persoonlijke ontwikkeling, nog steeds. Alleen wel anders dan voorheen.

Ik ben er namelijk achter dat geluk geen bijproduct van succes is, maar een state of mind die voortkomt uit constructieve gedachten denken. En constructieve gedachten denken is een vaardigheid die aandacht en oefening vraagt.

In dit artikel vertel ik hoe ik de mindset shift van succesvol naar gelukkig heb gemaakt. Want je hoeft je leven niet rigoureus om te gooien om je gelukkig te voelen. Je moet er wel voor openstaan om je denken te veranderen.

het verschil tussen geluk en succes.png


Waarom ben ik niet gelukkig?

Die vraag heb ik mezelf ontelbaar keer gesteld en ik heb er ontelbaar keer verkeerd antwoord op gegeven. Ik dacht dat ik geluk kon ‘maken’ door succesvol te zijn. Dat geluk een gevolg is van rennen, vliegen, vallen, opstaan, vechten, strijden, winnen en overwinnen.

Tijdens dat proces heb ik heel veel succesvolle momenten gehad die me allemaal tijdelijk gelukkig maakten. Mijn rijbewijs halen, een auto kopen, een nog mooiere auto kopen, twee keer verhuizen, verschillende relaties, 18kg afvallen, mijn droombaan en zelfs een puppy(!) maakten mij niet langdurig gelukkig. Ik geloofde in de maakbaarheid van geluk. Ironisch genoeg maakte het najagen ervan dat ik een groot deel van mijn leven ongelukkig doormaakte.

Gelukkig (pun intended) kwam ik er heel jong (25 jaar) achter dat ik het geluk niet buiten mezelf hoef te zoeken. Dat gebeurde na een flink dieptepunt. Nadat ik bijna een jaar al mijn grenzen dubbel voorbij was gerend tijdens het najagen van steeds grotere successen, stortte ik op een novemberdag in 2017 in. Mijn hoofd liep vast omdat ik niet meer wist waar ik de kracht moest vinden om de salontafel schoon te maken.

De zoektocht naar geluk begon direct na deze wake-up call. Niet lang daarna ‘vond’ ik mijn geluk en raakte ik het niet meer kwijt.

Succes en geluk

Succes is een vrij eenvoudig begrip. Bij een goede afloop spreekt men van een succes. Als ik doelen stel en die behaal (goede afloop), voel ik me succesvol. (Daarnaast voelde ik me succesvol als ik ‘beter’ presteerde dan mensen in mijn omgeving. Dat probeer ik mezelf af te leren, omdat ik dat als destructief ervaar. Ik wil me succesvol voelen dankzij mezelf, niet in vergelijking met of ten koste van anderen.)

Het begrip ‘geluk’ is echter wat lastiger uit te leggen. In de psychologie is er ook geen eenduidig antwoord op. Geluk is in ieder geval niet het ontbreken van negatieve emoties of continu in een staat van gelukzaligheid zijn.

Geluk is het gevolg van een GEDACHTE

Zo eenvoudig? Ja, maar eenvoudig is niet hetzelfde als makkelijk.

Geluk is een gedachte die positieve emoties bij je losmaakt. Soms is de gedachte bewust, maar meestal is zij onbewust. En omdat de gedachte meestal onbewust is, lijkt het alsof het geluksgevoel met bijbehorende emoties je overkomt.

Door actief constructieve gedachten te denken die je gelooft, ben je in controle over wanneer je geluk ervaart.

Maar wat ervaar je dan?

Als ik gelukkig ben ervaar ik positieve emoties als vrede, rust, volledigheid, zelfvertrouwen, liefde en dankbaarheid. Ik voel de liefdevolle en complete kern die ik altijd bij me draag. Wanneer ik dichter bij mijzelf ben, ben ik dichterbij mijn geluksgevoel.

De valkuil: Geluk verdienen

Heel lang heb ik gedacht dat ik geluk moest verdienen door succesvol te zijn. Dat is niet zo gek, want succes maakt het heel makkelijk om constructieve gedachten te denken, die op hun beurt weer positieve emoties losmaken.

Het is de kunst om in iedere situatie constructieve gedachten over jezelf te denken. Zelfs wanneer je emoties ervaart die we als negatief bestempelen. Het is mogelijk om je gelukkig én boos, gelukkig én onzeker, gelukkig én bang of gelukkig én welke andere emotie dan ook te voelen. Je moet het wel toelaten.

Het heeft veel oefening, zelfliefde, acceptatie, vergeving en reflectie gekost om ook na tegenslagen constructieve gedachten te denken. Zorgen, onzekerheid, perfectionisme, weerstand, verwachtingen, destructieve gedachtepatronen, wrok, tijdtekort, slachtofferschap en bewijsdrang maken het moeilijker om constructief te denken.

Het verschil tussen succes en geluk

Er is een fijne lijn tussen succes en geluk. Het grootste verschil is dat succes verdiend wordt na een goede afloop, terwijl geluk altijd beschikbaar is door constructieve gedachten te denken.

Doordat ik mezelf heb geleerd hoe ik in iedere situatie constructieve gedachten kan denken, ben ik al 10 maanden aan het werk zonder zonder paniekaanvallen, huilbuien of neerslachtige periodes.

Dat wil niet zeggen dat ik nooit verdriet, boosheid, frustratie, schuldgevoel of twijfel voel. Ik laat me alleen niet meer meevoeren door deze niet-dienende emoties. Ik herken het als een les, probeer terug bij mijn constructieve gedachten te komen en maak ruimte om geluk te laten bestaan naast de negatieve emoties.

Geluk ervaren: Bewustwording als eerste stap

Als je geluk nog nooit hebt gezien als het gevolg van een gedachte, kan het een uitdaging zijn om constructieve gedachten te denken waarmee je meer geluk realiseert.

Begin daarom met bewustwording als eerste stap.

Keer op keer zie ik mensen streven naar ‘geluk’ terwijl ze niet weten wat dat voor hen inhoudt. Daag jezelf uit om het concreet te maken door je bewust te worden van jouw geluksgedachten en geluksgevoelens.

Om af te sluiten

Dit artikel opende met de vraag ‘Waarom ben ik niet gelukkig?’ En het antwoord daarop is: omdat ik op een ongelukkig moment geen constructieve gedachten denk, waardoor ik geen positieve emoties en geluksgevoel ervaar.

Ik wil je nog wel op het hart drukken dat je optimaal van jouw succeservaringen mag genieten. Dit artikel is geen pleidooi om niet meer naar succes te streven. Het is geschreven om je te helpen met gelukkig zijn zonder voorwaarden.

Hopelijk helpt dit artikel jou om anders naar de maakbaarheid van geluk te kijken. Want hoe gemeen onze innerlijke stem soms ook is, jij hebt het in je om actief constructieve, dienende gedachten te denken en gelukkiger te zijn. Dat verdien jij.


Kun je mijn hulp gebruiken om jezelf van succesvol naar gelukkig te denken?
Boek dan een Balans en Impact sessie of vraag een coachtraject op maat aan. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis, zodat we kunnen kijken of er een match is.