In 30 minuten online met een landingspagina

 

Je hebt een goed idee. Je weet al dat je er ‘iets’ mee wil doen, je weet alleen niet waar je moet beginnen. Het maakt niet uit of je jouw idee helemaal hebt uitgedacht of dat het nog maar een zaadje is. Een coming soon landingspagina past in ieder onderdeel van het proces.

Mocht je opzoek zijn naar het ‘perfecte’ moment om een landingspagina online te zetten, dan ben ik hier om je te vertellen dat het perfecte moment NU is. Na het lezen van deze blogpost heb jij jouw landingspagina binnen een half uur up-and-running.

Een landingspagina is een webpagina waarop een gebruiker ‘land’ na het klikken op een link of het invoeren van een URL. Een coming soon pagina is niet heel geschikt om voor langere tijd online te houden, omdat er weinig content op staat. Gelukkig zijn er meer dan genoeg redenen om wél een landingspagina online te zetten. Het liefst vandaag nog!

 

Waarom je VANDAAG nog een
coming soon pagina online moet zetten 

Deel op Twitter
 

 • Het is een stok achter de deur
  Wanneer je een idee hebt waar je enthousiast van wordt, kun je ermee rond blijven lopen. Het risico bestaat dat ‘ooit’ verandert in ‘nooit’ en er niks van jouw idee terecht komt. Zet de eerste stap naar het concretiseren van jouw doel door een landingspagina online te zetten.

 • Valideer jouw idee
  Met jouw landingspagina kun je jouw idee valideren. Vraag feedback aan vrienden, familie of nog spannender: Vraag feedback aan onbekenden. Vinden ze jouw idee goed of zelfs geweldig? Dan weet je dat je goed zit. Mochten ze er nog niet warm voor lopen, is er nog tijd en ruimte voor verbetering.

 • Claim een domeinnaam - zonder dat hij leeg staat.
  Ik vind het een flinke afknapper om op een website terecht te komen met een foutmelding of een ‘deze domeinnaam is geregistreerd’ melding. Met een landingspagina kun je jouw domeinnaam claimen en laten zien dat de bezoeker op het juiste adres is terechtgekomen.

 • Verzamel mailadressen
  Mailadressen van geïnteresseerde bezoekers zijn letterlijk geld waard. Je kunt de mensen die hun mailadres hebben achtergelaten (lees: potentiële klanten) aan je binden. Stuur ze een openingsaanbieding als bedankje voor hun vroege aanmelding. Op de lange termijn kun je nieuwsbrieven sturen om ze op de hoogte te houden en uitnodigen om je te volgen op sociale mediakanalen.

 • Begin meteen met promotie
  Het is een gemiste kans als je jouw bedrijf niet vanaf het begin promoot. Maak gebruik van gratis kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter of andere sociale media waar je op actief bent. Als je al een huisstijl hebt kun je visitekaartjes laten drukken met jouw website erop. Meer mensen op jouw website betekent een grotere kans op meer mailadressen en eerlijke validatie.

 • Verdien geld - nog voordat je product af is
  Heb je een startkapitaal nodig? Dan kun je overwegen om een betaalmiddel aan jouw landingspagina te koppelen. Kondig jouw product aan en biedt bezoekers de mogelijkheid om jouw product vooraf te bestellen (pre order). Biedt bijvoorbeeld een early bird korting of geef vroegboek extra’s aan. Dit geld kun je gebruiken om in jouw product te investeren.
   

 • Snel online - zonder technische kennis
  Ook zonder technische kennis is het mogelijk om jouw landingspagina snel online te krijgen. In dit artikel vertel ik je onder andere hoe je binnen 30 minuten jouw landingspagina online hebt.


Het geeft niet als je...

nog geen huisstijl hebt.  
Een landingspagina is het liefst zo eenvoudig mogelijk. Met een mooie kleur, één afbeelding en een fijn lettertype heb je al genoeg elementen voor een professioneel ogende landingspagina.

niet weet wat voor content je nodig hebt. Een landingspagina heeft niet veel content nodig. In de tutorial heb ik een content template toegevoegd, zodat je precies weet wat je op moet schrijven. 

denkt dat je er nog niet klaar voor bent.
Een landingspagina is geen complete website, dus er is vrij weinig om klaar voor te zijn. Jouw idee verdient een podium! Jouw idee verdient een landingspagina!

geen technische kennis hebt.
Ik ga je uitleggen hoe je in vijf stappen jouw landingspagina online hebt staan. Als je technisch genoeg bent om dit te lezen, kun je ook een landingspagina online zetten.


Mijn landingspagina ervaring

landingspagina-eveline-druncks-screenshot

Precies één maand voordat ik mijn website wilde lanceren, heb ik mijn landingspagina gepubliceerd. 

Ik vond het super spannend om hem te publiceren, maar ik had wel het gevoel dat ik er klaar voor was. Aangezien er bij mijn geen noodzaak was om groei te realiseren, heb ik mijn website niet actief gepromoot. De link heeft op mijn portfoliowebsite en in mijn Twitter profiel gestaan. 

Met een leuke foto, een kleine boodschap, een knop naar een inschrijfformulier en een linkje naar mijn LinkedIn was ik ready to go


Jouw landingspagina online in 3 stappen

Het publiceren van een landingspagina is niet moeilijk. Volg de onderstaande drie stappen om binnen een half uur jouw landingspagina online te hebben. 

1. Het doel

Je idee hoeft idee niet helemaal uitgewerkt te zijn om een landingspagina online te zetten. Het is echter wel handig om een doel voor ogen te hebben.

 • Informeren
  Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Alleen informeren is een gemiste kans! Informeren is het middel of een onderdeel van jouw doel, niet hét doel waarvoor jouw landingspagina online staat.

 • Volgers verzamelen
  Je kunt jouw sociale mediakanalen promoten of bezoekers vragen om zich in te schrijven voor jouw mailinglist. Wanneer je online gaat kun je ze benaderen. Wil je met een knaller beginnen? Lever dan een tegenprestatie voor het achterlaten van gegevens, zoals een gratis stukje content of korting wanneer jouw website lanceert.

 • Voorverkoop
  Ga je een product of dienst verkopen? Verkoop jouw product aan de vroege vogels. Je kunt korting geven of gratis extra's.

2. Inhoud

 • Domeinnaam
  Bedenk een domeinnaam die goed bij jouw merk past, maar staart je er niet blind op. Het is jammer als je kostbare online-tijd verliest omdat je geen beslissing kunt nemen over je domeinnaam. Je kunt jouw website op een later moment altijd verplaatsen en met de oude domeinnaam doorverwijzen naar de nieuwe website.

 • Bedrijfsnaam
  Vanzelfsprekend laat je jouw bedrijfsnaam zien op de website. De bezoeker wil immers weten met wie hij in zee gaat. Maar laat je (net zoals bij de domeinnaam) niet tegenhouden omdat je nog geen bedrijfsnaam hebt. Op het moment dat ik mijn landingspagina lanceerde, had ik ook nog geen eigen bedrijf. Daarom heb ik mijn eigen voor- en achternaam gebruikt.

 • Titel
  De titel moet de aandacht van de bezoeker trekken. Zorg ervoor dat hij in één oogopslag ziet dat hij op het juiste adres is aangekomen.

 • Omschrijving
  De omschrijving is lastiger dan het lijkt. Het idee van een landingspagina is dat alleen de kern van jouw concept erop staat. Less is more. De bezoekers die oprecht geïnteresseerd zijn laten hun email adres achter, zodat je ze op een later moment meer kunt vertellen.
  Vergeet niet dat je niet iedereen tevreden hoeft te stellen. Alleen de mensen uit jouw doelgroep hoeven zich aangesproken te voelen.

 • Call to Action - Roep de bezoeker op tot actie
  Laat je bezoeker weten wat hij moet doen! Internetgebruikers willen niet nadenken, daarom moet je ze vertellen wat ze moeten doen als je op jouw pagina zijn aangekomen. Vraag jouw bezoeker één ding. Voorbeelden zijn Moet hij je volgen op Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest of een ander platform? Moet hij zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief? Moet hij in je investeren? Laat het duidelijk zien met een Call to Action.

 • Afbeelding
  De afbeelding noem ik expres als laatst, omdat het voor veel mensen een struikelblok zal zijn. Een foto van goede kwaliteit die representatief is voor jouw merk is een flinke eis. Laat je niet tegenhouden omdat je nog geen perfecte foto hebt. Het is beter om een landingspagina zonder foto te plaatsen, dan uit te stellen of een slechte foto te plaatsen.

  Heb je wel een mooie foto die representatief is voor jouw idee, concept of bedrijf? Dan raad ik zeker aan om hem online te zetten! Let er wel op dat je je houdt aan copyright.

 • Design
  Denk alvast na over het design. Een wat grover lettertype is handig voor kopjes en een wat slanker lettertype voor de teksten. Een combinatie van minimaal twee kleuren helpt ook voor de uitstraling van jouw merk.

3. Online zetten!

Je kunt gebruik maken van veel verschillende diensten om een landingspagina online te zetten. Zelf heb ik gebruik gemaakt van Squarespace. Diensten als Wordpress, Blogger en Wix zijn ook mogelijk, maar ik vind Squarespace een hele fijne dienst. Er zijn niet te veel opties, het is esthetisch verantwoord, het biedt een alles in één oplossing en er wordt gebruik gemaakt van een What You See Is What You Get editor. 

In deze tutorial beschrijf ik hoe je jouw landingspagina op Squarespace online zet. 

 • Ga online
  Ga naar squarespace.com en klik op 'get started'. Klik vervolgens op 'Chose a template'. Kies een template en klik op 'Start with [template]'. Maak een account aan om te beginnen.
  Tip: Het maakt niet uit welk template je kiest, omdat de landingspagina los staat. Je kunt het template op een later moment eenvoudig wijzigen.
  Tip2: Ben je student? Dan heb je misschien recht op 50%
  studentenkorting.

landingspagina #1
 • Cover Page
  Je bevind je nu in de Squarespace omgeving. Kies in het linkermenu 'pages'. Klik op de volgende pagina op '+' en selecteer 'Cover Page'.

landingspagina #2
landingspagina #3
 • Template kiezen
  Squarespace heeft 30 landingspagina templates, verdeeld over 6 categorieën. Kies het template wat het beste bij jouw doel en doelgroep past.
  Heb je je keuze gemaakt, selecteer dan het gewenste template en klik links bovenin op 'save'.

 

 • Branding & Text - Inhoud
  Kies in het menu 'Branding & Text' om de inhoud van de pagina aan te passen. Je kunt een logo uploaden, de titel wijzigen en de tekst wijzigen.

  Houd de tips uit stap 2 in gedachte: Beschrijf alleen de kern!

landingspagina #4
 • Media
  Voeg een afbeelding toe onder 'media'

 • Action
  Onder 'action' kun je knoppen toevoegen en formulieren aanmaken.

  Maak het formulier niet te lang, dat kan bezoekers afschrikken.
  Tip: Vergeet niet dat je de klant precies vertelt wat hij moet doen.

landingspagina #5
landingspagina #6
 • Social Icons
  Squarespace biedt knoppen voor heel veel sociale mediakanalen aan.

  Wil je jouw sociale mediakanalen koppelen? Ga dan naar terug naar het beginmenu > Settings > Connected Accounts > Connect account.

 • Style
  Wanneer je al jouw content op de pagina hebt staan, kun je er jouw eigen stijl aan geven. Pas je lettertype, kleuren, knoppen, achtergrond en positionering aan.

 • Account activeren
  Ben je tevreden met jouw landingspagina? Vergeet dan niet jouw account te activeren!

Bonusstap: Vieren!

Heb je jouw landingspagina online staan? Laat hem dan aan iedereen zien en vergeet het niet te vieren! Het kan heel spannend zijn om een nieuw project te beginnen, een idee te valideren of een eigen bedrijf te starten. Vier jouw succes - Dat heb ik bij mijzelf ook gedaan ;)