Negatieve gedachten gaan je nooit een positief leven geven

 

Heel lang dacht ik dat het leven mij overkwam. Dat geluk en succes niet voor mij waren weggelegd, omdat ik mijn jeugd als heel ‘zwaar’ heb ervaren. Achteraf was ik geen slachtoffer van mijn jeugd, maar van mijn negatieve gedachten die langzaam maar zeker in mijn onbewuste waren gegrift.

Als je net als ik je hele leven negatief hebt gedacht - en die gedachten daadwerkelijk gelooft - kan het lastig zijn om weer positief te denken. Lastig, maar niet onmogelijk. Met dit artikel geef ik je de inzichten die mij hebben geholpen om de regie over mijn eigen leven terug in handen te nemen.

positieve gedachten, positief leven.png

Zoals ik al zei had ik het idee dat het leven mij overkwam. Terwijl ik óók geloofde dat geluk en succes maakbaar zijn. Die twee tegenstrijdige overtuigingen zorgden voor een niet bepaald constructieve innerlijke dialoog. In mijn artikel ‘Niemand heeft makkelijk praten’ vertel ik over een aantal tegenslagen die ik te verduren heb gehad. Door die tegenslagen kreeg ik de overtuiging dat ik waardeloos was en dat geluk niet voor mij was weggelegd. Daarnaast miste ik controle over situaties, mijn gedachten en mijn emoties, waardoor ik het idee had dat ik geen controle over mijn leven had.

Gelukkig weet ik nu dat controle over een situatie niet nodig is voor controle over mijn gedachten. Sinds ik me actief inzet om mijn destructieve gedachten te vervangen door constructieve gedachten (balans), ben ik gelukkiger en succesvoller (impact).

Om controle te krijgen over je gedachten, moet je je eerst bewust worden over hoe je brein omgaat met gedachten. Het lijkt er misschien op dat je brein in dienst staat van jou, maar eigenlijk is het brein een heel lui orgaan.

 

Ons brein houdt ervan om oude gedachten te recyclen, zodat het niet hoeft na te denken.

 

Het grootste deel van de dag gebruiken we onze onbewuste gedachten. Leren fietsen, leren autorijden of de eerste keer met de trein reizen kost veel denkvermogen. Na een paar keer herhalen vertrouwt je brein op automatismen en herinneringen, zodat die activiteiten minder energie kosten. Je brein recyclet oude gedachten, zodat je onderbewuste het overneemt en je bewuste gedachten tijd hebben voor andere dingen.

Die onbewuste gedachten zijn heel handig om effectief en efficiënt op je werk te komen, maar niet voor gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘voor geld moet ik hard werken’ of ‘ik ben pas de moeite waard als ik dun ben’.

 

We vallen terug op oude gedachten en je brein maakt geen onderscheid of deze gedachten constructief of destructief zijn.

 

Als je net als ik vaak hebt gedacht (en geloofd) dat je waardeloos, te zwaar en dom bent, is er een kans dat deze gedachten in je onbewuste gedachten sijpelen. Je brein blijft deze gedachte op de achtergrond herhalen. Tijdens het winkelen, tijdens het solliciteren, tijdens je eerste date, tijdens het scrollen op social media en tijdens alle andere dingen die je doet. En iedere herhaling draagt bij aan een versterking van de overtuiging.

Het is niet dienend om deze destructieve gedachten te blijven herhalen, dus het is tijd om daar verandering in te brengen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan (of gedacht), omdat nieuwe gedachten denken moeite kost. We zijn namelijk geneigd om ons verleden op de toekomst te projecteren. Omdat het brein met het verleden al ervaring heeft, met bijbehorende gedachtepatronen. De toekomst is onbekend en daarom beangstigend. Je brein houdt er eigenlijk niet van om nieuwe dingen voor de toekomst te bedenken.

 

We moeten gedachten denken die we nog nooit hebben gedacht om een toekomst te ontwikkelen die we nog nooit hebben gecreëerd.

 
 

Als je wilt dat jouw toekomst er anders uitziet dan jouw huidige realiteit, moet je beginnen met gedachten denken (en geloven!) die je nog nooit hebt gedacht. Let erop dat je focust op wat je wél wilt, zodat je een verschuiving in je bewuste gedachten teweegbrengt. Middels herhaling raken deze nieuwe constructieve gedachten in jouw onderbewuste gegrift en werk je aan een constructieve mindset.

Met de onderstaande vragen kun je een begin maken.

 1. Wat wil ik creëren in mijn leven?

 2. Wat wil ik (wél) geloven geloven?


Wat wil ik creëren in mijn leven?
Alles wat is gecreëerd, is begonnen met een idee en een idee is niets meer dan een gedachte. Als je het kunt creëren in jouw gedachten, kun je het ook realiseren. Let daarbij op dat je benoemt wat je wél wilt creëren, want dat blijkt in de praktijk lastig. Onze dromen en wensen zitten namelijk verstopt achter angst voor mislukking en angst voor oordelen.
Neem de tijd om zonder oordelen en restricties concreet te maken wat je wilt creëren in je leven. Het liefst zo concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld: Ik wil carrière maken of ik wil mijn bedrijf groeien

Wat wil ik wél geloven?

De volgende stap is helder krijgen welke constructieve gedachten je nodig hebt om dichter bij jouw doelen te komen. Als je meer geld wilt verdienen, is het belangrijk dat je gelooft dat je een promotie of een grote opdracht waard bent. Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je gelooft dat jouw lichaam het waard is. Als je een fijne relatie wilt, is het belangrijk dat je gelooft dat je een leuke partner kunt zijn.

Bijvoorbeeld: Ik ben een waardevolle werknemer die succesvol carrière gaat maken of ik ben een waardevolle ondernemer die een bloeiend bedrijf gaat opbouwen.

Sla de brug tussen wat je nu gelooft en wat jij wilt geloven

Het is niet alleen een kwestie van de nieuwe gedachten denken, je moet ze ook echt geloven. Een nieuwe gedachte gelooft ons brein meestal niet in één keer. Daarom volgen enkele tips om de brug te slaan tussen je huidige en nieuwe gedachte.

 • Huidige gedachte + en dat is oké
  Bijvoorbeeld: Ik ben een onzekere werknemer / ondernemer en dat is oké.

 • Huidige gedachte herkennen als gedachte
  Bijvoorbeeld: ‘Ik ben een onzekere werknemer’ is mijn eigen gedachte.

 • Ik sta open voor nieuwe gedachte
  Bijvoorbeeld: Ik sta open voor de gedachte dat ik een carrière / groter bedrijf waard ben.

 • Vraag jezelf af: Wie zou ik zijn zonder de huidige gedachte
  Bijvoorbeeld: Als ik deze gedachte niet had, zou ik om een promotie durven vragen / een prijsverhoging durven doorvoeren.

Nieuwe gedachten denken is een vaardigheid die oefening vraagt.

En zorgen dat deze gedachten in jouw onderbewuste slijten vraagt tijd en herhaling. Je gaat hoogtepunten meemaken, aan jezelf twijfelen, nieuwe kansen creëren en fouten maken. En dat is allemaal oké. Zoals je hebt leren lopen, zwemmen, fietsen en autorijden, kun je ook leren om nieuwe gedachten te denken.

Ja, maar ik kan er niks aan doen dat ik negatieve gedachten denk!

In een eerder blog schreef ik al dat een situatie altijd neutraal is. Het zijn onze gedachten die kleur geven aan een situatie. Als je zegt dat jouw gedachten worden veroorzaakt door een situatie, geef je al je kracht uit handen! Als jij je anders wilt voelen over een situatie, hoeft de situatie niet te veranderen. Het enige wat je hoeft te veranderen zijn jouw gedachten.

Zelfs een kleine verandering in jouw gedachten kan een grote invloed hebben op jouw leven. Veel meer dan je nu kunt denken, want je kunt het nog niet denken!

Kun je mijn hulp gebruiken bij het ontwikkelen van positieve gedachtepatronen?
Boek dan een Balans en Impact sessie of vraag een coachtraject op maat aan. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis, zodat we kunnen kijken of er een match is.

 
Eveline DruncksComment