5 x online strategie - zonder bloggen

 

Bloggen kan een enorm krachtig middel zijn om potentiële klanten te vinden en binden aan jouw bedrijf. Er zitten veel voordelen aan het regelmatig publiceren van waardevolle artikelen, maar als jij een van de vele ondernemers bent die niet aan het blog-circus mee wilt doen, dan lees je in dit artikel hoe het anders kan. 

online-strategieen-zonder-bloggen.png

De afgelopen jaren zijn blogs als paddestoelen uit de grond geschoten. Bloggen kan op veel verschillende manieren: Hobby of (semi-)professioneel, parttime of fulltime en als hoofdzaak of als onderdeel van een strategie. En ondanks de vele voordelen die bloggen met zich meebrengt, snap ik heel goed dat je liever niet blogt. Al is het alleen maar omdat goed schrijven veel tijd en geduld kost. Gelukkig zijn er meer manieren om jouw potentiële klanten te laten wat je voor ze kunt betekenen en wie je bent.

 

5 manieren om online zichtbaar en/of vindbaar te zijn zonder blog


 

1. Een pakkende website

Met een pakkende website reserveer jij jouw eigen stukje internet. Je kunt jouw klanten laten zien dat je ze begrijpt en dat jouw dienst of product de perfecte match is.

Waar je op moet letten bij een jouw website

 • De vindbaarheid
  Om beter gevonden te worden via zoekmachines als Google en Bing moet je jouw website optimaliseren. Voor meer informatie, lees dan mijn artikel ‘7 quick wins voor zoekmachine optimalisatie

 • De balans tussen de klant en jouw expertise
  Het draait om de website niet om jou, maar om de klant. Het is de kunst om het zo min mogelijk over jezelf te hebben, maar wel te laten zien dat je een expert ben in jouw vakgebied. Dit kan bijvoorbeeld met testimonials, diploma’s of een portfolio.

 

2. Social Media

Wanneer je weet waar jouw potentiële klanten zich bevinden, kun jij je daar ook begeven. Met de juiste strategie kun je jouw expertise tonen, kennis delen, klanten vinden en klanten binden.

Waar je op moet letten bij social media

 • Kies het juiste platform
  Functionaliteiten van de verschillende social media kanalen lijken steeds meer in elkaar over te vloeien, maar er is nog steeds een verschil in het gebruik van social media.
  Facebook is het manusjevanalles, Twitter is vluchtig, Instagrammers verwachten zeer hoge kwaliteit visueel materiaal en Snapchat is vooral populair onder vloggers.

 • De grillen van de commerciële mediabazen
  Wekelijks zijn er berichten waarin staat dat algoritmes van social media kanalen veranderen. Instagram met zijn niet-chronologische tijdlijn, Facebook die minder berichten van bedrijven laat zien en Snapchat die opeens de navigatie veranderd. Wanneer jij met jouw inkomsten afhankelijk bent van één platform, kan een verandering in het algoritme een flinke deuk in jouw inkomsten betekenen.

 

3. Email marketing

Met email marketing kun je jouw abonnees één keer per week, maand of kwartaal van updates voorzien. Deel jouw kennis en ervaring, zet klanten in de spotlight, lanceer nieuwe producten en/of laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Je bent bij email marketing niet overgeleverd aan de grillen van een commercieel platform dat zo veel mogelijk advertentie inkomsten najaagt.

Waar je rekening mee moet houden bij email marketing

 • Houd je aan de wet!
  In Europa mag je niet zomaar emailadressen aan lijst met nieuwsbriefontvangers toevoegen. Een abonnee moet zich eerst aanmelden via een zogenaamde ‘dubbele opt-in’. Het is je misschien zelf opgevallen toen je je inschreef voor een nieuwsbrief: Je geeft je email adres op, dan krijg je een mailtje waar je moet bevestigen dat je aan de lijst toegevoegd mag worden.

 

4. Audio/Video content

Heb je alleen een hekel aan schrijven, maar wil je jouw kennis en ervaring wel wereldkundig maken? Dan is het delen van video content misschien iets voor jou.

Waar je rekening mee moet houden bij het produceren en publiceren van video en/of audio content

 • Kiezen: Video als middel of als doel
  Audio/video inzetten als middel houdt in dat je de bezoeker direct of indirect probeert te overtuigen om zaken met jou te doen.
  Je kunt audio/video ook inzetten als doel op zich, bijvoorbeeld wanneer je jouw geld verdiend met advertentie inkomsten of samenwerkingen met bedrijven.
  Het is belangrijk dat je een keuze maakt, omdat het niet professioneel over komt als jouw publiek een reclame moet kijken of luisteren bij de promotie over jouw eigen bedrijf.

  Om toch een blog als voorbeeld te nemen: Mijn blog is en middel om kennis en praktische tips te delen zodat de lezer zelf aan de slag kan én mijn werkwijze leert kennen. Willen ze een advies op maat, dan kunnen ze contact met mij opnemen voor een samenwerking.
  Ik heb geen advertenties op mijn website, omdat bezoekers dan misschien geïnteresseerd raken in het product van de adverteerder en vergeten om met mij samen te werken.

 • De focus op video of audio
  Afhankelijk van wat jouw doelen zijn, kun je de focus op video of audio legggen.
  Podcasts worden steeds populairder. Je kunt een podcast luisteren tijdens bezigheden zoals opstaan, schoonmaken, rijden, sporten etc. Door jouw kennis in een podcast te gieten kunnen jouw luisteraars kennis opdoen zonder tijd te verliezen.
  Video kost meer werk, maar je maakt het de bezoeker wel makkelijker om over te gaan tot actie, omdat je linkjes in (of onder) je video kunt verwerken.

 

5. Referral marketing

Een positieve klantervaring delen is de beste marketing die je je kunt wensen. Jouw klanten kunnen jouw ambassadeurs worden. Door ze eventueel financieel te stimuleren is de kans dat zij het werk voor jou doen nog groter. Spreek bijvoorbeeld af dat ze een percentage van de opbrengst krijgen wanneer een doorverwezen klant de doorverwijzing doet.

Waar je op moet letten bij referral marketing

 • Op goed vertrouwen of met een platform
  Je kunt zelf afspraken maken met de mensen die jouw bedrijf gaan promoten en uitbetalen op goed vertrouwen. Wanneer je meerdere promoters en/of producten hebt, kun je de hulp inschakelen van gespecialiseerde bureaus.

 

Waar je altijd rekening mee moet houden

In de wondere wereld van online marketing zijn er een aantal punten waar je altijd rekening mee moet houden

 • Interactie is belangrijker dan cijfers
  Een account of email lijst met een miljoen abonnees kan minder waard zijn dan een account of lijst met maar duizend volgers. Het gaat om de interactie (en verkopen) die met jouw volgers hebt. Laat je ook niet verleiden om fake volgers te kopen, want hier haal je niet meer verkopen mee.

 • Wees consequent (let op: is niet hetzelfde als frequent!)
  Als je jouw (digitale) marketing goed wilt aanpakken, moet je consequent updates plaatsen. Daarmee bedoel ik dat je regelmatig en met dezelfde kwaliteit jouw volgers op de hoogte stelt van the latest and greatest. Updates plaatsen alleen om te plaatsen loont vrijwel nooit.

 • Houd je aan de regels
  Wanneer je gebruik maakt van een platform heb je te maken met de richtlijnen. Wist je bijvoorbeeld dat je volgens de Facebook richtlijnen eigenlijk geen like, share and win acties mag houden? En dat je account op YouTube geblokkeerd kan worden wanneer je muziek gebruikt die niet rechtenvrij is?

 • Nederlandse en Europese wetten
  Wanneer je werkt met klantdata heb je te maken met Nederlandse en Europese regels en wetgeving. Je mag niet zomaar een bedrijf bellen om ze een verkoopaanbod te doen, zelfs niet wanneer hun gegevens online beschikbaar zijn. Er zijn bedrijven die klantgegevens doorverkopen, dit is een grijs gebied. En houd er rekening mee dat je naast wetgeving ook rekening kunt houden met ethiek.

 

Een marketing strategie opstellen

De 5 bovengenoemde punten zijn opzichzelfstaande middelen die goed samengevoegd kunnen worden tot een overkoepelende strategie. De onderstaande stappen helpen je daar een eind mee op weg. 

 1. Stel doelen op
  Begin met het opstellen van doelen die je wilt bereiken, zodat je weet waar je naartoe werkt. Stel je doel SMART op: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

 2. Breng op basis van de doelgroep de middelen en kanalen in kaart
  Op basis van jouw doelgroep kun je middelen en kanalen in kaart brengen. Zorg ervoor dat jij daar bent waar jouw doelgroep op zoek gaat naar de oplossing voor zijn probleem. Lees ook mijn blog over het opstellen en toepassen van een doelgroep.

 3. Stel een marketing kalender op
  Nu je weet waar je jouw doelgroep kunt vinden, is het tijd om concreet te worden. Plan voor de komende periode in op welke dagen je wat voor bericht gaat delen om te waarborgen dat je consequent berichten deelt. Houd een paar algemene berichten achter de hand die niet tijd-gebonden zijn.
  Tip: Maak gebruik van een inhaakkalender

 4. Monitor jouw doelen
  Houd in de gaten of je jouw opgestelde doelen behaalt zodat je kunt bijsturen waar nodig.


 

Hulp nodig met jouw online zichtbaarheid/vindbaarheid?

In één sessie help ik je om de middelen en mogelijkheden te bekijken en geef ik tips die je kunt gebruiken om jouw online marketing strategie op te stellen. 

Liever meer hulp? Dan starten we een traject waarbij ik je begeleid met het opzetten en uitvoeren van een complete marketing/communicatie strategie!