Quick wins voor zoekmachine optimalisatie (SEO)

 

De kans is groot dat je wil dat jouw website in de zoekmachines gevonden wordt, maar dat je niet goed weet waar je moet beginnen. In dit artikel help ik je om een begin te maken aan de Search Engine Optimization voor jouw website met 7 quick wins. 

De wondere wereld van zoekmachine optimalisatie is continue in beweging. De zoekmachinemakers passen steeds de algoritmes aan om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van de bezoeker. Het is namelijk in het belang van het zoekmachinebedrijf om te laten zien wat de consument zoekt - en niet alleen wat de website biedt. 

Hoe veel de algoritmes ook veranderen, er zijn een paar quick wins die zich door de jaren heen blijven bewijzen. Na het toepassen van deze quick wins is de kans groter dat je gunstiger ingedeeld wordt in de zoekresultaten. En dat niet alleen, je website wordt er ook nog eens gebruiksvriendelijker van!

 • Help de crawlers
  Zoekmachines maken gebruik van zogenaamde crawlers. Dat zijn programma's die door de code van jouw website kruipen om erachter te komen waar jouw website over gaat en hoe hij presteert. Deze resultaten worden geïndexeerd. Door de quick wins toe te passen op jouw website, help je de crawlers om jouw website beter te begrijpen

 • Help de bezoeker
  Hoger in de zoekmachine resultaten terecht komen willen we allemaal wel, maar vergeet niet om de bezoeker van de website centraal te stellen. Door de quick wins toe te passen op jouw website, maak je jouw website gebruiksvriendelijker.

 

 

Maak je website beter vindbaar voor
zoekmachines en gebruiksvriendelijker
met deze '7 quick wins voor SEO'

Deel op Twitter

 

 

1. Keywords

In SEO land is het keyword de term waarmee je verwacht dat bezoekers jou gaan vinden. Dit kan één woord, maar ook een zin zijn. Zorg ervoor dat je denkt vanuit de bezoeker: Hij moet jou vinden op de termen die hij zoekt, niet alleen op wat jij te bieden hebt. 

 1. De bezoeker centraal
  Kruip in de huid van jouw ideale bezoeker. Welk probleem of welke behoefte de bezoeker? Welke woorden of welke zin typt jouw bezoeker in de zoekbalk van de zoekmachine? Wat is het antwoord waar jouw bezoeker naar opzoek is?

 2. Onderzoek
  Ga op onderzoek uit en kijk wat het beste bij jouw doelgroep past. Gratis tools als de Google AdWords Keyword Planner of Google Trends kunnen hierbij helpen.

Neem bijvoorbeeld de woorden 'zelfgemaakt', 'handgemaakt' en 'ambachtelijk'. Ze hebben ongeveer dezelfde betekenis, maar presteren nét anders in de zoekresultaten. Bedenk je goed wat het beste bij jouw past én waar jouw potentiele bezoekers naar opzoek zijn. 

Google Trends Eveline Druncks

2. URL's aanpassen

De URL is de link van jouw website, blogartikel of productpagina. De URL wordt gebruikt om te delen, vergeet daarom niet om een goede link te maken.  

 • Browserbalk
  De URL is te zien in de browserbalk van de gebruiker. Een duidelijke, logische URL draagt bij aan de betrouwbaarheid van een website.

 • Zoekmachine resultaat
  De URL is te zien als onderdeel van een zoekresultaat. Een potentiële bezoeker kan op basis van jouw link bepalen om wel of niet op de link te klikken.

 • Bij het delen
  Een bezoeker kan besluiten jouw link te delen, bijvoorbeeld door de link te kopiëren en te plakken. Een betrouwbare URL kan een bijdragen aan betere mond-tot-mondreclame, bijvoorbeeld in berichtjes, op social media of op forums.

Tip: Plaats geen data in je URL, dat maakt hem korter en het is makkelijker om je content vaker te delen. 

3. Pagina titels

De pagina titel wordt soms onderschat, omdat hij niet zichtbaar is op de pagina zelf. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de titel, want de gebruiker kan hem vaak te zien krijgen. 

 • Browser tabbladen
  De titel van je pagina is zichtbaar in de tabbladen van je browser. Wanneer een bezoeker meerdere tabbladen open heeft staan, moet het tabblad met jouw website wel teruggevonden kunnen worden.

 • Zoekmachine resultaat
  De paginatitel kan gebruikt worden in het zoekmachineresultaat. Vergeet dus niet dat er een kans is dat de potentiële bezoeker op basis van jouw titel bepaalt of hij jouw websitepagina interessant genoeg vind om door te klikken.

 • Bij het delen
  Websites als Facebook en chatprogramma's als WhatsApp en iMessage laten website previews zien. Een onderdeel van deze preview is de titel van de pagina.

Zorg ervoor dat je paginatitel niet langer dan 60 tekens is, anders valt er mogelijk een deel van de titel weg. 

4. H1 en H2

De H staat voor Header en duidt een belangrijk onderdeel van de website aan. Headers gaan van H1 groot, tot H6 klein. Het is gebuikelijk om H1 te gebruiken voor belangrijke titels en H2 voor ondertitels en tussenkopjes.

 • Keywords
  Benoem keywords in de headers, zodat de bezoeker én de crawlers weten waar de pagina over gaat.

 • Leesbaarheid
  Verbeter de leesbaarheid van je website. De H1 kan een grote, duidelijke titel aangeven en H2 de tussenkopjes.

In Content Management Systemen als Wordpress of Squarespace zijn er functionaliteiten ingebouwd om zonder gebruik van code headers toe te passen. 

wordpress-h1-h2-voorbeeld
squarespace-h1-h2-voorbeeld

5. Meta beschrijving

De meta beschrijving wordt gebruikt bij het zoekmachine resultaat. Het wordt aangeraden om niet meer dan 150 tekens te gebruiken, anders valt mogelijk een deel van beschrijving weg. 

De meta beschrijving is niet per se belangrijk om in de zoekresultaten terechte te komen, maar wel om de potentiële bezoeker te laten weten waar de website over gaat. Samen met de pagina titel en de URL bepaalt de zoekmachinegebruiker of het resultaat interessant genoeg is om door de klikken. Gebruik de ruimte in je meta beschrijving om de zoekmachinegebruiker over te halen om op jouw resultaat te klikken. 

6. Deel knoppen

Het delen van content op sociale media kanalen is indirect voor de zoekmachine resultaten. Wanneer content veel gedeeld wordt, kan het opvallen voor zoekmachine resultaten. 

Wordpress heeft gratis plug-ins beschikbaar voor deelknoppen en bij Squarespace zit het standaard in de templates. 

7. Site snelheid

De crawlers van zoekmachines kunnen meten hoe snel jouw website laad. Lange laadtijden zorgen ervoor dat bezoekers afhaken, wat slecht is voor de analytics en conversies. Er zijn verschillende manieren om je website sneller te maken, maar afbeeldingen optimaliseren is het makkelijkst. 

 • Afbeeldingen optimaliseren
  Zorg ervoor dat je afbeeldingen niet groter upload dan nodig. De code van de website kan jouw afbeelding aanpassen, maar de hele foto moet alsnog ingeladen worden.

  In Photoshop heb je de optie 'save for web' (sneltoets: cmd+alt+shift+s), hier kun je eenvoudig aangeven in welke kwaliteit en welke hoogte en breedte je nodig hebt.


Verdieping: Combineer deze quick wins met evergreen content en relevantie voor een duurzame SEO strategie.

De quick wins van dit artikel kunnen je helpen om de eerste stappen te zetten in het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, mee gaan in de best practices van het vakgebied en daarmee je website gebruiksvriendelijker te maken.