Waarom ik mijn hart verloor aan Squarespace

 

Voor mijn werk, opleiding en hobby heb ik verschillende content management systemen uitgeprobeerd, maar mijn hart heb ik verloren aan Squarespace. In dit artikel vertel ik waarom ik Squarespace boven andere websitemakers en blogplatformen verkies. 

waarom-squarespace.png

Het design

Voor iedereen die houdt van minimalistische, professionele designs met veel witruimte is Squarespace een droom die werkelijkheid wordt. Het is heel lastig om een lelijke website te maken wanneer je gebruik maakt van dit platform. 

De templates zijn niet alleen mooi, maar ook responsive. Dat betekent dat de website zich aanpast naar de breedte van het apparaat waarmee je de website bezoekt. 

squarespace-responsive

Basis aanpassen met de Drag and drop editor

Nadat je een template hebt gekozen dat voorziet in jouw behoefte, kun je het template aanpassen met behulp van de drag-and-drop editor. Dat betekent dat je jouw website zonder programmeerkennis kunt aanpassen. Plaats de content die je op jouw website wilt hebben met voorgeprogrammeerde content blokken. 

Het uiterlijk van de website kun je aanpassen met behulp van de style editor. Ga voor veranderingen in de lay-out en pas de website aan zodat hij helemaal bij jouw huisstijl past.  

Aanpassen voor gevorderden met HTML en CSS

Voor iedereen die programmeerkennis heeft (of wil opdoen) is het mogelijk om custom CSS toe te voegen in de style editor. Bij de reguliere content kunnen er HTML blokken toegevoegd worden, waarmee je flinke vrijheid hebt. 

Zoekmachine optimalisatie

Squarespace bestaat uit HTML en CSS code op de achtergrond. Dat is programmeercode die zoekmachines goed kunnen doorlopen. Er zijn voor Squarespace geen plug-ins beschikbaar zoals voor Wordpress, wat betekent dat je zelf wat stappen moet zetten. Lees voor meer informatie mijn artikel over 7 quick wins voor zoekmachine optimalisatie

Het bespaart tijd

Geen updates, upgrades of onderhoud. Het werkt gewoon. De gebruiksvriendelijke interface is heel intuïtief. Je werkt met een what you see is what you get editor. Er wordt niet getypt in een tekstveld waarna je op 'preview' moet klikken om in een ander tablad te bekijken hoe jouw pagina eruit ziet (en daarna nog twintig keer op en neer klikken omdat je nog niet helemaal tevreden bent). Met Squarespace werk je direct op de pagina en kun je meteen aanpassen.

Squarespace help

Omdat alle templates en functies door Squarespace zelf gebouwd en beheerd worden, is er voor ieder template en iedere functionaliteit uitgebreide documentatie beschikbaar. Je kunt zo diep als je wilt. 

Gratis uitproberen

Tip: Studenten krijgen 50% korting op hun eerste jaar wanneer ze zich inschrijven met hun studenten mailadres

Ik ben en blijf een Nederlander: Gratis is goed. Mijn landingspagina had ik in een half uurtje klaar, de rest in de dagen erna. Je kunt Squarespace twee weken gratis proberen, dus ervaar zelf hoe mooi, fijn en snel Squarespace werkt!