Wanneer voel jij je succesvol?

 

Met mijn onderneming heb ik het geluk dat ik klanten mag helpen die hetzelfde in hun werk en leven staan als ik. Door veel van onszelf in ons werk te stoppen kunnen we iedere dag aan de slag als de enige versie van onszelf, zonder masker of opsmuk. De lijn tussen werken en leven vervaagt en dat maakt het werk mooier, maar het maakt de kans dat je te veel van jezelf vraagt groter. Daarom deel ik wat ik zelf onder succes versta en geef ik je vragen waarmee je jouw eigen beeld van succes concreet kunt maken. 

wanneer-voel-jij-je-succesvol.png

 

Wat is succes?

Succes is volgens de Van Dale een begrip waarmee je een goede afloop aanduidt. Ik ben van mening dat je ook van succes mag spreken tijdens het proces of als de afloop minder goed is dan van tevoren gehoopt. Ik pleit niet voor een ‘meedoen is belangrijker dan winnen’-mindset of dat je in je comfort zone moet blijven zitten. Wat ik je wel onder succes versta: Inzet, leren, groeien en je met enige regelmaat buiten je comfort zone te begeven.

suc·ces (het; o; meervoud: successen)

 1. goede afloop, uitkomst of uitslag: succes hebben; iem. succes wensen

 2. iets dat goed afloopt: het optreden was een groot succes

 

Begin met realistische verwachtingen van jezelf

Nadat ik het werknemersleven inruilde voor het ondernemersleven, dacht ik dat ein·de·lijk kon vlammen. Geen koffie- of weekendpraatjes, geen vragen, geroezemoes of andere afleiding. Mijn to-do lijst baseerde ik op een 8-urige werkdag en aangezien ik niet meer hoefde te reizen, dacht ik dat ik die tijd mooi in het huishouden kon investeren. 

Fout. 

Zonder reizen, koffiepraatjes en afleiding kreeg ik net zo veel gedaan als mét. Gelukkig ligt het niet helemaal aan mij. Uit onderzoek naar productiviteit in werkuren is gebleken dat meer werken niet gelijk staat aan meer gedaan krijgen. Mijn verwachting bleek totaal niet realistisch te zijn, waardoor ik me niet succesvol voelde over mijn eigen bedrijf. Door een stukje verwachtingsmanagement naar mezelf haal ik meer plezier uit een werkdag, -week en -maand. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om je bewust te worden van de onrealistische verwachtingen die je van jezelf hebt. 

 • Wat moet jij allemaal van jezelf?
  Bijvoorbeeld: Werken, douchen, sporten, gezond eten klaarmaken, vrienden zien, hond uitlaten, schoonmaken, nieuws bijhouden, podcast luisteren, social media controleren, emails beantwoorden, iets nieuws leren, hobby's, familie bezoeken etc.

 • Wat denk je dat jij allemaal moet van jouw omgeving?
  Bijvoorbeeld: De tuin bijhouden, nette kleding aantrekken,

 • Kun je alles wat je hebt opgeschreven op één dag af krijgen (of zelfs in één week)?

Let erop dat je alle antwoorden concreet maakt. Emoties en beelden in je hoofd zijn onbetrouwbaar omdat ze afhankelijk zijn van de context waarin je je bevindt. Schrijf je antwoorden op of bespreek ze met iemand die je kent. Echte verandering vergt actie! 

 

Ontdek wat succes voor jou betekent

Je kunt je meten aan wat andere ondernemers doen of wat jij denkt dat de maatschappij van jou verwacht, maar je kunt ook jouw eigen definitie van succes opstellen. Eerder had ik het er al over dat ik succes anders definieer dan hoe het bijvoorbeeld in de Van Dale staat. Voor mij is succes doen wat er 'moet' + iets waarvan ik groei. Wat ik moet doen is geld verdienen, maar alleen als het iets is wat goed voelt. Groei vind ik in ontwikkeling en dat verschilt van dag tot dag. Nieuwe dingen leren, buiten mijn comfort zone stappen en sporten vallen voor mij onder groei. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wat succes voor jou betekent: 

 • Waar verlang je naar op professioneel vlak?

 • Waar verlang je naar op persoonlijk vlak?

 • Waar krijg jij een succesgevoel van?

 

Geef jezelf toestemming om het op jouw manier te doen

Een belangrijk onderdeel van ondernemerschap is vanzelfsprekend het vinden en binden van klanten. Minstens net zo belangrijk voor mij is de manier waarop ik de werkzaamheden uitvoer. Dat wil ik namelijk doen op mijn manier. De mensen in jouw omgeving staan vast klaar met goedbedoelde adviezen, maar als jij je werkzaamheden ook op jouw manier wilt doen moet je wel een idee hebben van het verschil tussen wat jij wilt en wat anderen van jouw verwachten.

Vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen hoe je op jouw manier onderneemt:

 • Zoek de verschillen:

  • Zit er een verschil tussen wat je doet en je wilt?

  • Zit er een verschil tussen wat je doet en wat je zou moeten doen om een succesgevoel te ervaren?

 • Welke factoren in jouw omgeving zorgen ervoor dat er een verschil zit tussen wat je doet en wat je zou willen of moeten doen?

 • Hoe kun je jouw handelen aanpassen zodat er een balans komt tussen wat je doet, wat je wilt en wat je zou moeten doen?

 

Je hoeft het niet alleen te doen

De zoektocht naar je succesvoller voelen in jouw werk en leven is moeilijk en misschien zelfs een beetje spannend. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, sterker nog: Ik raad aan dat je het niet alleen doet! Houd er rekening mee dat anderen niet zomaar begrijpen wat je bedoelt of dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Heb je ruimte nodig? Vraag het! Heb je steun nodig? Zoek het! Een eerlijk gesprek over jouw worstelingen en groei is een vorm van reflectie die je kan helpen om je meer bewust te leven en ondernemen. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om je meer bewust te worden van jouw omgeving:

 • Heb je mensen in jouw omgeving met wie je jouw lessen, fouten of groei kunt delen?

 • Weten deze mensen van de dingen die er spelen, zodat ze je kunnen helpen?

 • Heb je online communities met gelijkgestemden waar je jouw lessen, fouten of groei kunt delen?

 

Om af te sluiten

Met dit artikel hoop ik dat je de eerste stappen kunt zetten naar een leven waar je vaker succes kan en mag voelen; dat de scheidingslijn tussen leven en werken vervaagt als je dat zelf zou willen en dat je hulp vraagt in jouw omgeving zodat je jouw reis naar meer succes niet alleen uitvoert. En vergeet jouw successen niet te vieren op de manier waarop jij je succesvol voelt. 


 

Hulp nodig om je
succesvoller te voelen
in jouw onderneming?

In een coaching traject kunnen we samen werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en help ik je om doelen te behalen die jouw bedrijf op een hoger niveau tillen. 

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan via de contactpagina