Authentiek zijn van binnen en het uitstralen

 

In de vierde aflevering ga ik dieper in op wat authenticiteit is. Want in een wereld vol perfecte plaatjes in tijdschriften en op social media, kan het moeilijk zijn om jouw authenticiteit te laten stralen. Authenticiteit is waar zelfbewustzijn en moed elkaar ontmoeten. En daar kun je in oefenen of trainen. Zo hoef je niet authentiek te DOEN maar kun je het ZIJN.

In deze podcast vertel ik hoe ik authenticiteit ontleed heb en hoe je ervoor kunt zorgen dat je het oefent en inzet in jouw dagelijks leven.

balans-en-impact-aflevering-4-authentiek-zijn-van-binnen-en-het-uitstralen
 
 

Highlights

Authenticiteit

 • Volgens de Van Dale → Betrouwbaar, geloofwaardig; =echt

 • Volgens mij → Zelfbewustzijn + moed

Zelfbewustzijn

 • Jouw ervaringen

 • Jouw verhaal dat je tegen jezelf en anderen vertelt

Authenticiteit is NIET

 • Uniciteit

 • Perfectie

 • Altijd positief zijn

 • Altijd hetzelfde zijn

Hoe authentiek zijn?

 1. Zelfbewust zijn

  • Voelen, reflecteren en leren.

  • Liefhebben en accepteren.

  • Begrijpen hoe je mind werkt 

 2. Durven

  • Begin klein, respecteer het proces

  • Oefenen, durven, doen!

 3. Praten met mensen in plaats van tegen mensen.

 • Vraag: Welk stukje dat écht van jou is durf je niet goed te delen en waarom?

 
 
 

Audio transcript

Als luisteren niet zo jouw ding is, kun je hieronder het transcript lezen.
In het transcript is spreektaal aangepast naar schrijftaal voor de leesbaarheid.

Welkom bij Balans & Impact aflevering 4. Ik ben Eveline, mindset- en marketingcoach en host van deze show. Mijn missie is ondernemende mensen zoals jij helpen om mentale barrières te doorbreken, zodat jij als jouw mooiste zelf opdaagt en vanuit die energie succes bepaalt en behaalt.

In deze 4e aflevering ga ik dieper in op wat authenticiteit is. Want in een wereld vol perfecte plaatjes in tijdschriften en op social media, kan het moeilijk zijn om jouw authenticiteit te laten stralen. Authenticiteit is waar zelfbewustzijn en moed elkaar ontmoeten. En daar kun je in oefenen of trainen. Zo hoef je niet authentiek te DOEN maar kun je het ZIJN.

In deze podcast vertel ik hoe ik authenticiteit ontleed heb en hoe je ervoor kunt zorgen dat je het oefent en inzet in jouw dagelijks leven.

De laatste tijd word ik gebombardeerd met meer, meer, meer. Alsof dat de oplossing is voor alle tekorten die we hebben. Dat is heel erg naar buiten gericht. Meer geld, meer omzet, meer klanten, meer promotie, meer huis. Ik heb voor mezelf de oplossing gevonden door in mezelf te kijken. Niet naar buiten ‘wat wil ik’, maar naar binnen ‘wie ben ik’. Doordat ik een helderder antwoord kan geven op de vraag ‘wie ben ik?’, straal ik dat uit en komen er steeds meer dingen op mijn pad die bij mij passen.

In die zoektocht naar de antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ kwam ik uit op het woordje ‘authentiek’. Volgens de Van Dale is authentiek ‘betrouwbaar, geloofwaardig = echt’, maar dat vind ik niet diep genoeg.

Ken je van die mensen waarvan je het gevoel hebt ‘die is zó lekker zichzelf, die is authentiek’? Ik geloof niet dat zij alleen maar betrouwbaar, geloofwaardig en echt zijn. Daarom ging ik opzoek naar een definitie voor authentiek die ik wel vond passen, die ik wel voldoende vond en die mij handvatten biedt om aan de slag te gaan met mijn eigen authenticiteit.

Ik kwam uit op een defintie, namelijk: Waar zelfbewustzijn en moed samenkomen. Ik kan me voorstellen als jij genoeg hebt van meer, meer meer, en jij ook opzoek bent naar wie jij bent.. Het volgende je kan helpen om zelfbewuster te worden, meer moed te tonen, daarmee authentieker te zijn en dingen aan te trekken die beter bij je passen.

Daarmee bedoel ik niet vrije parkeerplaatsjes of loterijtickets. Ik bedoel personen, evenementen, gebeurtenissen waar jij als jouw authentieke zelf mag opdagen en dat dan deuren voor je opent voor nieuwe mogelijkheden die nóg beter bij je passen dan alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt.
Ik heb dat zelf mogen ervaren en ik vind dat zó tof!

Laten we wat dieper in dat begrip authenticiteit duiken. Het eerste element was dus ‘zelfbewustzijn’ en het tweede ‘moed’.

Zelfbewustzijn is een best abstracte term. Ik bedoel hem niet zoals je in het Engels zou zeggen ‘conscious’, maar zoals je in het Engels zou zeggen ‘self-aware’. Je zelfbewustzijn ontstaat door alle ervaringen die je hebt in jouw leven. Iedere les die je leert. Alles wat je voelt, hoort, proeft, ziet. Iedere ervaring die jij hebt draagt bij aan jouw zelfbewustzijn.

Het verhaal wat je daar vervolgens mee vertelt, aan jouzelf en aan anderen, dat is de kern van jouw zelfbewustzijn. Door je actief bezig te houden met jouw zelfbewstzijn kun je erachter komen waar je voor staat. Wat jouw normen en waarden zijn. Als je vervolgens de durf hebt om daarnaar te handelen, dan ben je authentiek.

Heel vaak kun je voelen wanneer mensen echt zijn of wanneer ze nep zijn. Wanneer iets gemaakt is en wanneer iets geacteerd is. Ik heb een tijd geleden de talk van Emily Sobels over Personal Branding geluisterd en daarin zei ze: Authentiek kun je niet DOEN, je kunt het alleen ZIJN. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Je moet dus handelen naar dat waar jij voor staat. Je moet handelen naar wat jouw normen en waarden zijn. En als je dat doet kom je uit wat kenmerkend is voor jou als individu.

Ik heb het wel eens aan anderen gevraagd en vrienden, collega’s en klanten zeggen van mij dat ik een daadkrachtig persoon ben. Dat klopt. Dat wil ik ook graag uitdragen. Ik voel zelf ook dat ik zo ben. Dat je een doel mag stellen en je ernaar mag streven om dat te halen. Dat je alles in zijn werking mag stellen om dat doel zo goed of zo fijn mogelijk te behalen.
Anderen zien mij als een storyteller. Dat klopt ook. Dat uit zich aan dat ik de microfoon pak en een podcast opneem, in dat ik docent ben geweest en in dat ik marketing/communicatie een heel interessant vak vind.

Ik geloof ook dat authenticiteit veel overlap heeft met talent. En dan vooral de definitie die ik aan talent geef. Talent is dat wat je van nature doet en bij je draagt. Dat draag je bij door alle dingen die je hebt meegemaakt en dat wat je vertelt, dus: Jouw zelfbewustzijn. Lees hier het artikel dat ik heb geschreven ‘Een andere kijk op talent’.

Ik heb het kort gehad van authentiek wél is (de combinatie van zelfbewustzijn en moed). Maar ik geloof dat er een aantal misverstanden zijn over authenticiteit.

Je kunt het wat mij betreft niet vinden vanuit unicitiet. Je hoeft niet anders te zijn dan anderen. Aan de ene kant zijn we heel verschillend, aan de andere kant lijken we heel erg op elkaar. Ik geloof niet dat je jouw authenticiteit kunt vinden door te kijken je verschilt van anderen. Ik geloof dat je authenticiteit kunt vinden door naar jezelf te kijken en erachter te komen waar je echt blij van wordt, waarvan jouw hart sneller gaat kloppen, waarvoor je vol enthousiasme voor jouw bed uit komt. De dingen die jij doet zonder dat ze moeite kosten. Dat zit niet per se in uniciteit.
Het mooie is dat als je authentiek bent, je als uniek gezien wordt. Omdat jij diep in jouw binnenste waarschijnlijk wel anders bent dan anderen.

Authenticiteit is wat mij betreft niet hetzelfde als perfectie. Perfectie is al helemaal af, het laat geen ruimte meer voor verbetering. Ik geloof dat wij als mensen in ons zelfbewustzijn altijd blijven veranderen en dat wat moed vergt steeds iets anders is.
Gisteren vond ik het heel spannend om een bericht te plaatsen op LinkedIn dat me heel erg aan het hart ging. Iets wat ik al maanden doe op Instagram, maar wat ik in het begin ook spannend vond. Mijn eerste podcast vond ik super spannend, maar nu ik bij de vierde aflevering ben vind ik het wat minder spannend.
Dat wat moet vergt verandert en je zelfbewustzijn veranderd door te tijd heen. Dus bij authenticiteit past helemaal geen perfectie.

Ik geloof dat authenticiteit ook niet altijd positief zijn is. Je kunt ervoor kiezen om de meest positieve kant van jezelf te laten zien aan anderen. Maar ik geloof dat het juist bijdraagt aan het complete, authentieke beeld van jezelf als je ook laat zien wat er niet goed gaat.
Daarin zou ik wel proberen een balans te vinden, want alleen goed nieuws of alleen slecht nieuws wordt volgens mij niemand blij van.

Authenticiteit is al helemaal niet altijd hetzelfde zijn. Dat hang een beetje samen met het punt ‘perfectie’. Je bent altijd in verandering, altijd in beweging. Ik geloof daar zó sterk in dat ik, toen ik 19 was en slaagde voor mijn HAVO diploma, een tatoeage heb laten zetten met de tekst ‘This Close’ → ‘Zo dichtbij’.
Door iedere ervaring, door iedere ontmoeting, door alles wat je voelt, proeft, hoort, ziet, leest, verandert er weet iets in jezelf. Dus op het moment dat je denkt ‘ja, nu ben ik mezelf’ sta je op, loop je misschien naar buiten, maak je iets mee en ben je alweer veranderd.

Ik geloof dat je als je authentiek bent, je zo dicht bij jezelf bent als je op dat moment kunt zijn. Het is niet in steen gegoten, je mag veranderen. Je mag op je woord terugkomen. Als je het altijd doet vanuit een integere en authentieke plaats.

Ik kan me voorstellen dat je het heel spannend, of zelfs dood eng vindt om authentiek te zijn. Dus waarom zou iemand dat in God’s naam willen doen? Waarom zou iemand authentiek willen zijn?

Tegenstrijdig genoeg kan ik jou daar geen antwoord op geven, omdat iedereen vanuit zijn authentieke zelf een eigen antwoord zal invullen. Ik geef je in ieder geval mijn antwoord: Mijn leven voelt lichter als ik kan en mag leven vanuit mijn eigen authenticiteit. Ik kan dan loslaten wat ik denk dat andere mensen van mij denken, of wat ik denk dat andere mensen van mij verwachten. Dat zijn heel vermoeiende patronen, dat zijn dingen die niet authentiek zijn.
Want als ik rekening houd met wat andere mensen mogelijk van mij denken, ga ik mijn handelen daarop aanpassen, op een manier die niet meer helemaal bij mij past. Dat maakt mij niet authentiek en dat kost heel veel energie.
Door dat los te laten en mezelf de ruimte en toestemming te geven om mezelf te zijn, ervaar ik mijn leven als minder moeilijk.

Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer dingen doe die geen moed vergen. Ik doe dat juist op een manier die past bij mijn zelfbewustzijn. Dus het is binnen mijn kracht alleen buiten mijn comfortzone.

Ik geloof ook dat bezig zijn met wat jou authentiek maak een hele bijzondere, fijne manier is om jezelf te blijven ontwikkelen, om het bijna tastbaar te maken.

Dus mocht je dit interessant vinden klinken, dat lichter leven, dat jezelf toestemming geven om te zijn wie je eigenlijk wil zijn en dat het een manier is om jezelf te ontwikkelen, bij deze: Drie stappen om authentiek te zijn.

Wees zelfbewust. Daarvoor kun je voelen, reflecteren, leren, vooral heel veel liefhebben en accepteren en begrijpen hoe je mind werkt. Je mind, dus dat stemmetje wat je in je hoofd hoort, dat wat ervoor zorgt dat je misschien minder zelfbewust bent, dat wat ervoor zorgt dat je minder durft, probeert je te beschermen. Oei, zou ik dat bericht nou wel plaatsen? Dadelijk vinden mensen het stom!
Zou ik mijn prijzen wel verhogen? Dadelijk willen mensen niet meer met me samenwerken.
Zou ik die podcast wel plaatsen? Wat als mensen van mijn middelbare school het horen?
Vul maar iets in. Een belemmerende gedachte komt vanuit je mind, die jou wil beschermen. Zo goed als hij kan. Dat was heel handig toen we in grotten leefden. Toen sociale buitensluiting betekende dat je er alleen voor stond en je niemand meer had om je te helpen en je op jezelf aangewezen was. In die tijd kon dat niet. Tegenwoordig kan het, in theorie natuurlijk, wel. Niemand wil al zijn vrienden verliezen.
Niemand wil al zijn klanten verliezen.
Niemand wil de kans op een promotie kwijtraken.

Ik geloof wel dat de meeste mensen, of in ieder geval jij, want jij leest het transcript van deze podcast, jezelf wil zijn. En de ruimte wil voelen om dat te kunnen en mogen zijn.
Laat wat je voelt toe, reflecteer over wat je voelt en leer daarvan voor de toekomst.
Heb lief, zowel jezelf als anderen en accepteer hoe jij zelf en anderen zijn.
En begrijp dat het stemmetje in jouw hoofd je alleen maar probeert te beschremen.
Tot zo ver over zelfbewustzijn.

Over durven wil ik zeggen: Begin klein, respecteer het proces, oefen het, durf het en just fucking do it. Je kunt dit, ik weet het zeker. En durf je het niet alleen, vraag dan hulp. Vraag hulp aan een coach of vraag hulp aan jouw omgeving. Ik bel regelmatig met mijn moeder als er iets spannends staat te gebeuren. Ik roep regelmatig de hulp in van mijn coach als ik niet zeker weet of ik op het juiste pad zit.
Dat hoort er allemaal bij.
Het laatste punt: Praat met mensen in plaats van tegen mensen. Zowel in je werk als in je eigen bedrijf, in je gezin, tegen vrienden en met familie. Door te praten met andere mensen kun je terugkrijgen wat zij van jou zien. Wat is het dat jij naar buiten uitdraagt? Hoe kijken mensen naar jou?
Ik geloof dat helderheid niet altijd komt van met jouw eigen gedachten zitten. Met jouw eigen gedachten zitten is stap 1. Stap 2 is jouw gedachten uitdrukken in woorden, ze aan iemand anders vertellen, kijken hoe ze opgevat worden en daarvan leren.

Als je dat doet, daarin oefent en daarin meer in durft, weet ik zeker dat jij steeds dichterbij komt bij wie jij nou eigenlijk bent. Het is mij in ieder geval wel gelukt. Dat wil niet zeggen dat het ‘af’ is. Oh alsjeblieft niet, ik wil nog zoveel boeken lezen, blogs lezen, podcasts luisteren, mensen op Instagram volgen die bezig zijn met zo’n zelfde mooie reis. Ik wil je blijven delen waar ik me mee bezig houd en hoe ik steeds weer een stapje verder kom bij het vinden van mijn authentieke zelf. Maar ik denk dat die basis, het zelfbewustzijn + durven en erover praten met anderen, hetzelfde blijft. Zo niet, dan doe ik een nieuwe podcast met een revisie ;)

Ik merk dat ik de wereld een steeds leukere plek vind voor mezelf, nu ik mezelf steeds meer durf te laten zien. Dus wie ik ben en wie ik van binnen voel dat ik ben. Even alles wat anderen denken loslaten, het perfectionisme loslaten, belemmerende gedachten laten en dat doen waarvan ik heel diep van binnen voel dat ik echt het gelukkigst wordt. Dat is heel spannend, daarom is durven ook zo belangrijk.

Ik kan en mag als mezelf opdagen en daarmee anderen helpen. Dat doen gun ik iedereen, daarom heb ik deze podcast gemaakt. Dus als je ooit naar mij of naar iemand anders hebt gekeken en hebt gedacht: “Wauw, hij/zij is zó lekker zichzelf, hij/zij is zó authenthiek”. Hier heb je het. Mijn trucje om steeds als mezelf op te dagen is mezelf beter leren kennen en dat durven delen. En dat mag jij ook doen op jouw manier. Jij mag bepalen wat je wel of niet durft, jij mag laten zien wat jij wilt laten zien. En weet zeker; Dat kan jij! Dat geloof ik!

De vraag waarmee ik deze podcast wil afsluiten is: Wat is dat stukje dat écht van jou is, wat je diep van binnen voelt, maar wat je niet goed durft te delen? Dan ben ik benieuwd waarom.

Ik hoop dat deze podcast je gaat helpen om jouw authentieke licht te laten schijnen. In jouw gezin, vriendengroep, bedrijf en of op social media.

Vond je deze aflevering waardevol? Dan kun je mij enorm helpen door deze aflevering te delen op jouw social media kanalen met hashtag #BalansenImpact

Wil je hier dieper induiken, dan nodig ik je van harte uit in de Balans en Impact Facebookgroep.

Ben je benieuwd naar de 1:1 samenwerkingsmogelijkheden met mij, zodat ik jou kan ondersteunen om je te helpen met jouw reis naar meer authenticiteit? Ga dan naar evelinedruncks.com/ontdekgesprek een boek een gratis ontdekgesprek. Bedankt voor het luisteren en hopelijk tot de volgende aflevering!

 

Delen

Vond je de inhoud van deze podcast waardevol? Dan kun je mij enorm helpen door hem te delen met jouw netwerk! Gebruik hierbij de hashtag #balansenimpact.